Gember inmaken, invriezen, drogen en bewaren

voordelen van gember doeleinden

Gember wordt vaak geassocieerd met de Aziatische keuken, maar kan voor vele verschillende doeleinden gebruikt worden in de keuken. Van heerlijke warme gerechten tot kruidenthee en chai latte. Daarnaast staat gember bekend om een aantal medische doeleinden zoals misselijkheid, maagkrampen en ontstekingen.

Gember heeft een heerlijke en unieke smaak die ergens tussen zoet en kruidig zit. Gember kan vers gekocht worden, of in poeder vorm. Hoewel gember poeder erg handig is, kan het qua smaak niet op tegen verse gember. Daarom geven mensen vaak de voorkeur aan verse gember. Maar deze blijft in de koelkast slechts een paar weken goed.

In dit artikel geven we je een aantal tips zodat je zo lang mogelijk met jouw vers gekochte gember kunt doen en dat potje gember poeder in de supermarkt kunt laten staan.

Gember in de koelkast bewaren (op de juiste manier)

Als je gember regelmatig gebruikt in je gerechten kom je misschien weg met bewaren in de koelkast. Door een aantal tips te volgen bewaar je de gember langer dan normaal. Zorg er in ieder geval voor dat je de gember stronk niet direct helemaal schilt, maar snijd bij gebruik een klein stukje van de wortel af en schil dat stukje.

Wikkel de gember voordat je het terug legt in de koelkast in een papieren zakdoekje of stukje keukenrol. Je kunt er eventueel nog een papieren zakje omheen doen. Zorg ervoor dat je alle lucht uit de papieren zak duwt voordat je de zak sluit. Op deze manier verleng je de houdbaarheid van de gemberwortel.

Gember invriezen

De tweede optie is om de gember in te vriezen. Snijd hiervoor blokjes van ongeveer 2,5 centimeter. Verwijder de schil niet, deze is ook bevroren makkelijk te verwijderen. Leg de blokjes gember op een bordje of in een bakje (zonder deksel) en stop deze in de vriezer. Na 1-2 uur kun je de stukjes bevroren gember van het bordje afhalen en in een papieren zak stoppen.

Gebruik van bevroren gember is heel makkelijk en zelfs eenvoudiger te raspen. Gebruik de stukjes bevroren gember wel binnen 6 maanden. Hierna is de gember nog steeds veilig te gebruiken, maar zal de smaak minder krachtig zijn.

Gember in alcohol bewaren

Dit is misschien geen alledaagse methode maar wel heel makkelijk en het is zelfs een hele goede methode om gember voor langere tijd te bewaren. De gember geeft direct ook de alcohol een pittig smaakje, waardoor je deze kunt gebruiken om cocktails een lekkere twist te geven.

Het enige wat je nodig hebt is gember, een glazen pot een een sterke alcohol naar keuze. Wodka, sake of Sherry werkt perfect. Schil de gehele gember en snijd de gember in dunne plakjes of blokjes. Voeg de stukjes gember toe aan de glazen pot en giet de alcohol erover. Bewaar de glazen pot in de koelkast.

Als je een stukje gember wilt gebruiken haal je deze uit de pot en droog je deze af met een stukje keukenrol. Met de alcohol kun je een lekkere cocktail maken of de “ginger booze” gebruiken in een lekkere saus.

Verse gember inmaken

Ingelegde gember wordt vaak geassocieerd met sushi en sashimi. Het smaakt heerlijk en kan zelfs zo gegeten worden.

Je eigen ingemaakte gember maken is niet zo moeilijk als je misschien zou denken. Het enige wat je nodig hebt is een glazen potje, een stuk gember en wat azijn. Allereerst schil je de hele gemberwortel, daarna snijd de gember in dunne plakjes. Stop de plakjes gember in het glazen potje en schenk de azijn er bovenop. Bewaar het glazen potje in de koelkast.

Verse gember drogen

De laatste methode is om je verse gember te drogen. Hierdoor verliest gember wel een groot deel van zijn smaak, maar is nog steeds goed te gebruiken bij het bakken van cakes, gemberkoekjes en pannenkoeken.

Om verse gember te drogen dien je het eerst te schillen. Daarna rasp je de gemberwortel, of snijd je het in kleine stukjes. Kies wat voor jou het makkelijkst is, want wanneer de gember eenmaal gedroogd is kun je deze nog moeilijk snijden of raspen.

Leg een vel bakpapier op een bakplaat en plaats de geraspte gember of de kleine stukjes gember hierop. Zet de oven aan op de juiste stand en plaats de bakplaat in de oven. Schep de gember regelmatig om. Als de gember eenmaal droog is kun je de plaat uit de oven halen en de in een pot bewaren.

Conclusie

Er zijn dus vier makkelijke manieren om gember langer te bewaren, afhankelijk van het doeleinde waarvoor je de gember wilt gaan gebruiken. Dus bak met gember, kook met gember en maak er heerlijke drankjes mee, het kan allemaal!