Wortels drogen, invriezen en bewaren

Hoe kun je wortels bewaren?

Zelf groente verbouwen kan een ontzettend leuke hobby zijn. Het kan alleen voorkomen dat je plotseling onzettend veel wortels hebt. Je kunt natuurlijk familie, vrienden of buren blij maken met een bosje wortelen. Maar je kunt er ook voor kiezen één van de methodes uit dit artikel te gebruiken om de wortels langer te kunnen bewaren. In dit artikel bespreken we 4 verschillende manieren om dit te doen.

Welke methodes we in dit artikel bespreken

Methode 1 – Wortels invriezen

Methode 2 – Wortel kelder

Methode 3 – Wortels drogen

Methode 4 – Wortels inmaken / wecken

wortels inmaken bewaren invriezen

Wortels invriezen

Met een beetje voorbereiding kun je wortels makkelijk en op de juiste manier invriezen. Snijd het groen van de wortels af, schil de wortels en was ze goed met koud water. Snijd de wortels nu in stukjes van gewenst formaat.

Blancheer de stukjes wortel nu door ze zo’n 3 minuten in een pan kokend water (zonder deksel) te stoppen en ze daarna in koud water te leggen.

Je kunt de wortels nu verdelen over een paar bakjes of diepvrieszakjes en deze invriezen. Best makkelijk toch?

Wortel kelder

Op deze manier werden wortels en andere wortelgewassen in het verleden bewaard. Snijd het groen van de wortel iets bij. Was de wortels niet.

Stop ze in een doos, bak of kist en omring deze met zand, zaagsel of stro. Houd de temperatuur net boven het vriespunt en zorg voor voldoende luchtvochtigheid.

Op deze manier zouden de wortels zo’n 4-6 maanden goed moeten blijven.

Wortels drogen

Deze methode is alleen geschikt als je wortels wilt gebruiken voor gerechten als stoofpotjes of carrot cake. Met deze methode onttrek je alle vocht uit de wortels met behulp van een oven.

Snijd het groen van de wortels af, was de wortels en schil ze. Rasp alle wortels nu met behulp van een rasp of gebruik een hakmolentje of blender. Zorg er wel voor dat je met een blender echt een rasp overhoudt en niet per ongeluk een wortelsap maakt.

Stel je oven in op 170 graden, of de laagst mogelijke temperatuur. Leg een vel bakpapier op de bakplaat en verdeel de wortel rasp zo gelijkmatig mogelijk over de bakplat.

Bak de wortel rasp met de deur open. Controleer na 2 uur of de wortel rasp droog is. Zo niet, controleer dan elk uur opnieuw. Het proces kan wel meer dan 6 uur duren.

Hierna kun je de gedroogde wortel rasp bewaren in een pot.

Wortels inmaken / wecken

Door wortels te wecken houd je ze minstens nog 6 maanden goed. Wortels inmaken scheelt je geld en er zijn niet veel spullen voor nodig. Daarnaast smaken zelf ingemaakte wortelen vele malen beter dan de wortels in pot uit de supermarkt.

Zodra je een pot geopend hebt dien je deze echter wel zo snel mogelijk te gebruiken, in ieder geval binnen 1-2 weken.

Je hebt hiervoor het volgende nodig:

  • 5/6 bospeentjes of 2/3 winterwortels

  • 100 ml water

  • 100 ml appel ciderazijn

  • 100 gr. Suiker

  • Weckpotten

  • Kookpan

  • Snijplank

  • Dunschiller

  • Scherp mes

wortels bewaren wecken inmaken

Wortels inmaken/ wecken – Stap voor Stap

Stap 1 – Snijd het groen van de wortels. Was de wortels en schil ze met behulp van de dunschiller.

Stap 2 – Snijd de wortels in stukjes van zo’n 2,5 cm.

Stap 3 – Blanceer de wortelen. Dit doe je door een grote pan water aan de kook te brengen. Voeg de wortels toe zodra het water kookt en laat ze 3 minuten koken. Doe de wortels daarna in koud water om het kookproces te onderbreken.

Stap 4 – Voeg 100 ml water, 100 ml appel ciderazijn en 100 gram suiker toe aan een steelpan en breng het geheel aan de kook. Als het pannetje kookt kun je het vuur uitzetten en het geheel iets af laten koelen.

Stap 5 – Verwarm de weckpot iets voor zodat het glas niet knapt als het warme water/appel ciderazijn mengsel erin gegoten wordt.

Stap 6 – Doe de wortels in een weckpot en giet het vloeibare mengsel erover. Laat minstens 2 cm ruimte over bovenaan de pot. Zorg ervoor dat de wortels wel helemaal onder water staan.

Stap 6 – Draai het deksel op de pot en schud de pot even goed door elkaar.

Stap 7 – Laat de pot afkoelen en bewaar de weckpot met wortelen daarna in de koelkast.

Voortaan is het dus zeker niet meer nodig om overgebleven worteltjes weg te gooien. Iets wat wij heel belangrijk vinden. Zelf vriezen we onze wortels het liefst in zodat we elk moment een portie uit de vriezer kunnen pakken om te gebruiken in een heerlijk gerecht.