Interview met Carmen, Illustrator en kunstenaar

Regelmatig spreek ik leuke ondernemers met een duurzaam, natuurlijk of bijzonder initiatief of bedrijf. Deze week spreek ik Carmen Groenefelt, illustrator en kunstenaar. Carmen verwerkt duurzaamheid zowel in haar werk als in haar dagelijks leven. Maar hoe werkt dat eigenlijk? Duurzaam illustreren? Je leest het in dit interview. 

Liever luisteren naar dit interview? Ga naar onze podcast. 

Wie is Carmen en wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben Carmen Groenefelt, illustrator en ondernemer. Met mijn werk wil ik mensen verbinden.

Hoe is jouw interesse in duurzaamheid ontstaan?

Een paar jaar geleden heb ik in Australië gewoond om daar wat vakken en illustratie en andere kunstvakken te volgen. Mijn toenmalige vriend was geïnteresseerd in duurzaamheid en volgde ook vakken in dit gebied. Als hij dan thuis kwam had hij weer nieuwe onderwerpen waarover we konden discussiëren. We zijn begonnen met documentaires zoals ‘What the Health’ en ‘Cowspiracy’. Toen ben ik begonnen met vegetarisch en daarna vegan eten. Daar is het allemaal begonnen.

En wat betekent verbintenis voor jou? 

Die verbinding komt vanuit heel veel dingen uit het verleden waarbij ik zelf merkte hoe fijn ik het vond om verbinding te voelen met mensen. Ik denk dat dit ook één van de basisbehoeften is van alle mensen, om verbinding te voelen.

De verbinding zit ‘m niet alleen in de tekeningen, zoals diversiteit, maar ook in de manier waarop ik teken. Als ik bijvoorbeeld teken voor een boek, werk ik heel nauw samen met de schrijver. Of als ik bijvoorbeeld illustreer op een bruiloft, dan ben ik letterlijk de dierbaren van het bruidspaar aan het illustreren. Dus dan ben ik op die dag de familieleden aan het verbinden door ze vast te leggen.

Eigenlijk zit het als een rode draad verweven door alle diensten en vormen die ik doe.

Hoe komt duurzaamheid terug in een baan als Illustrator?

Met mijn samenwerkingen houd ik rekening dat de bedrijven waar ik mee werk niet allemaal per sé duurzaam zijn, maar ik werk bijvoorbeeld wel met een duurzame boekhouder. Dat vind ik wel extra tof, dat die ondernemingen wel streven naar een duurzame wereld.

Daarnaast kijk ik ook naar mijn materialen, zoals mijn papiersoorten. Ik heb ook samengewerkt met een bedrijf dat papier maakt van olifantenpoep. Mijn wenskaarten worden gedrukt op papier van landbouwafval, van stengels en gewassen. Op die manier voorkom ik dat er extra bomen worden gekapt.

Ook met mijn illustraties zijn betrokken bij duurzaamheid. Met mijn illustraties wil ik op Instagram laten zien wat duurzaamheid is. Deze illustraties maken het onderwerp heel toegankelijk.

Wacht even, zei je nou olifantenpoep?

Ja, Pretty Eco is een bedrijf van iemand die ik ken en waarmee ik samen heb gewerkt. Zij gebruiken poep van olifanten uit Sri Lanka om papier van te maken, samen met gerecycled papier. Als je producten van hen koopt gaan de opbrengsten ook naar die olifanten die opgevangen en verzorgd worden in Sri Lanka. 

BLM illustratie

In jouw illustraties staan duurzaamheid, dromen najagen en diversiteit centraal. Diversiteit staat momenteel natuurlijk heel erg onder een vergrootglas. Hoe komt dit terug in jouw werk?

Diversiteit heeft te maken met inclusiviteit. Als reactie op de BLM stromen die je nu ziet ben ik gaan inlezen. Ik heb er twee dagen over gedaan om een blogpost en instagram post te maken over dit onderwerp om daaraan bij te dragen. Ik heb hier ook illustraties bij gemaakt omdat die ervoor kunnen zorgen dat ze de aandacht trekken van mensen, zodat ze door gaan lezen. Die illustraties zijn gezichtjes van allerlei etniciteiten afkomstig. Daarmee wil ik laten zien dat we allemaal één zijn en dat we allemaal kunnen bijdragen aan gelijkheid.  Het onderliggende ding van de BLM movement is dat zij net zoveel rechten hebben als de witte mensen.

Nu is dit een bekend onderwerp, maar ik ben hier al jaren mee bezig. Ik probeer in mijn illustraties in de kinderboeken zoveel mogelijk verschillende gezichtjes te laten zien. Zoveel mogelijk inclusiviteit, voor zover ik dat kan laten zien met mijn illustraties. Door deze movement ben ik me er wel harder over aan het uitspreken.

Jij gebruikt zoekmachine Ecosia in plaats van google, waarom is dit?

Ecosia is een bedrijf dat bomen plant met de zoekresultaten. Als jij op google iets zoekt, wordt google betaald voor de advertenties die jij ziet. Als je op Ecosia zoekt is jouw zoekopdracht ook iets waard. Zij planten bomen daarmee in gebieden waar bomen planten hoognodig zijn.

Volgens mij is het zo dat ze bij 45 zoekopdrachten één boom kunnen planten. Je kunt ook zien waar zij bomen hebben gepland en wat de impact is.

Je bent bezig met een kinderboek over duurzaamheid, wat kun je hierover vertellen?

Het kinderboek is eigenlijk in 2017 en 2018 al ontstaan. Soms is het moeilijk om hiermee bezig te blijven omdat er veel opdrachten voorbij komen.

De duurzaamheid wilde ik vastpakken en aan blijven tekenen. Aan het begin van het jaar heb ik besloten dat ik het nu echt wilde uitrollen, samen met mijn Instagram volgers. Elke donderdag kun je meestemmen met hoe ik de illustraties ga uitwerken. Het boekje bestaat uit tekst met beeld en heet ‘Één met de natuur’.

Het korte verhaal deel ik en je kunt dan meestemmen bij bijvoorbeeld ‘Ze hadden dit niet hier verwacht’ of de illustratie bijvoorbeeld onderwater is of in de bergen. Als mensen stemmen voor de bergen maak ik hier een illustratie bij, dat de mensen in de illustratie plastic vinden in de bergen. Vervolgens kan ik met mijn volgers delen hoeveel plastic er wereld eigenlijk rondzwerft.

Waarom heb je ervoor gekozen om hier een kinderboek van te maken?

Het kinderboek is een manier om meer laagdrempelig duurzaamheid en de verbinding met natuur te communiceren. Kinderen zijn de nieuwe generatie. Wanneer je deze onderwerpen al jong aanleert denk ik dat je meer impact maakt dan wanneer je ouder bent.

Het maken van het boek doe ik overigens wel met volwassenen, via social media.

carmen groenefelt een met de natuur illustrator kunstenaar

Je biedt ook cheerleadsessies aan waarbij je mensen hun doel helpt bereiken. Heb jij zelf nog een paar mooie doelen die je met ons wilt delen?

Mijn grootste doel is dat mijn project ‘één met de natuur’ staat als een huis. Dat er meer mensen bij betrokken zijn, die er net zo enthousiast over zijn als ik dat ben. Nu stemmen er elke week zo’n 160 mensen mee, maar ik zou hier graag nog één of twee nullen achter zetten.

Ik hoop dat ik mensen door dit project heel laagdrempelig en op vriendelijk manier een levensverandering laat doen. Het project is veel meer dan alleen maar een boek maken, eigenlijk is het project voor mij een middel om mensen te inspireren om duurzamer te zijn.

Je doel halen is niet per sé het doel. Je doel is dat je zingeving aan je leven hebt en dat je blij uit bed stapt. Dat je mensen weet te inspireren of geïnspireerd raakt en dat je iets doet wat je fijn vind. Ik denk dat een doel heel belangrijk is, omdat je dan weet wat je doet. Maar ik denk dat de weg er naartoe honderden malen belangrijker is, als je daarvan kunt genieten.

Waar kunnen we jouw kinderboek straks kopen?

Houd vooral mijn website of mijn Instagram in de gaten. Ten eerste kun je dan meestemmen en ten tweede kun je dan zien wanneer en waar het boek beschikbaar is.

Contactgegevens

Carmen Groenefelt

Website: https://carmengroenefelt.nl/

Instagram: @carmengroenefelt_art