De doeleinden van tijm olie


tijm etherische olie

Tijm kennen we allemaal wel als kruid om mee te koken. Het is veelzijdig en makkelijk in gebruik. Maar wist je dat tijm olie ook veel positieve eigenschappen heeft? Het wordt veel gebruikt in cosmetica en verzorgingsproducten, maar is ook te vinden in bepaalde merken mondwater. Veelzijdig dus! Lees snel verder wat de voordelen van tijm etherische olie zijn.

Wat is tijm etherische olie?

Een etherische olie wordt gemaakt door middel van stoomdestillatie uit bladeren, bloemen, vruchten, zaden, schors en wortels.

Tijm olie wordt gemaakt uit het kruid Thymus vulgaris, oftewel tijm. De groenblijvende plant wordt ongeveer 20-30 cm hoog en groeit veelvuldig in China en Europa.

Etherische tijm olie wordt al generaties lang gebruikt. Niet alleen in de keuken. De Egypthenaren gebruikten tijm om hun doden mee te balsemen. De Romeinen gebruikten tijm ook in schoonmaakproducten.

In de Middeleeuwen stond tijm olie bekend als de “antibiotica” van de lagere klasse. En tijdens de Eerste Wereldoorlog werd tijm olie zelfs gebruikt als ontsmettingsmiddel. (bron: Anthemis)

De mogelijke doeleinden van tijm olie:

  1. Puistjes en acne
  2. Verkoudheid
  3. Hoest
  4. Mondhygiëne
  5. Schoonmaakmiddel
  6. Eczeem
  7. Wratten
  8. Hoofdpijn
  9. Spierpijn
  10. Andere soorten pijn

Wij raden dit merk en product aan (ga naar Bol.com)

Let op, bovenstaande doeleinden zijn niet allemaal wetenschappelijk bewezen. Om deze reden worden ze ook mogelijke doeleinden genoemd. Lees ook de bijwerkingen en disclaimer onderaan de pagina.

Puistjes en acne

Tijm olie heeft bacterie dodende en ontstekingsremmende doeleinden. Om deze reden kan tijm olie goed gebruikt worden bij puistjes en acne.

Houd er wel rekening mee dat tijm olie de puistjes en acne aanpakt, maar niet de oorzaak. Als je oorzaak je hormonen, stress of voedingspatroon is, dan zal het probleem terug blijven komen.

Je kunt een gezichtsmasker maken van 2 theelepels jojoba olie en 2 druppels tijm olie. Meng de oliën door elkaar en masseer het in op een schone huid. (vermijd je ogen) Laat het masker zo’n 20 minuten intrekken voordat je het afspoelt.

Verkoudheid en hoest

Door de bacterie dodende en anti spasmodische eigenschappen van tijm olie kan deze ook goed ingezet worden bij verkoudheid en hoest.

Je kunt een balsem van tijm maken door tijm olie te mengen met een dragerolie, maar je kunt ook een heet bad of stoombad nemen met wat druppels tijm olie. Stomen is sowieso een goeie tip bij verkoudheid.

Mondhygiëne

Tijm olie wordt al generaties lang gebruikt om de mondhygiëne te verbeteren. Waarschijnlijk door de krachtige, bacterie dodende en ontstekingsremmende eigenschappen.

Deze etherische olie wordt zelfs in verschillende mondproducten gebruikt, zoals Listerine Cool Mint (let op, ingrediënten kunnen natuurlijk veranderen)

Spoel je mond met een combinatie van water en een druppel tijm olie. Spuug het daarna uit en spoel je mond goed na, de meeste etherische oliën zijn namelijk absoluut niet geschikt om door te slikken.

Schoonmaakmiddel

Door de eigenschappen die we eerder noemden is tijm olie zeer geschikt om een schoonmaakmiddel mee te maken.

Een combinatie met eucalyptus of citroenolie kan nog krachtiger werken, omdat de oliën elkaar dan kunnen versterken.

Hoe maak je een schoonmaak spray voor algemeen gebruik? Vul een sprayflacon met water en voeg er zo’n 10-15 druppels etherische olie aan toe. Eventueel voeg je nog een scheutje alcohol toe, hierdoor blijft de spray langer goed.

Eczeem

Tijm zou mogelijk ook kunnen helpen klachten van eczeem te verminderen. Er is niet genoeg onderzoek naar gedaan om dit wetenschappelijk te kunnen bewijzen. Toch wordt tijm olie in de aromatherapie voor dit doeleinde gebruikt.

Wil je dit proberen, test dan eerst wel een klein stukje huid en breng de tijm olie verdund aan om te zien of je geen vervelende reactie krijgt.

Wratten

Tijm olie wordt ook gebruikt tegen wratten. Deze worden veroorzaakt door een virus. De bacterie dodende eigenschappen van tijm olie zouden kunnen helpen.

Breng na het douchen een mengsel van 1 theelepel dragerolie en 1 druppel tijm olie aan op de wrat. Dit schijnt ontzettend krachtig te werken.

Doe dit drie keer per week en houd het meerdere weken vol. Op een gegeven moment zou de wrat dood moeten gaan en blijf je over met een stapeltje dode huidcellen. Die kun je er eventueel voorzichtig af vijlen met puimsteen. (bron)

Pijn verlichting

Tijm olie heeft volgens experts ook pijnstillende eigenschappen waardoor de olie gebruikt zou kunnen worden bij hoofdpijn, migraine, spierpijn en andere soorten pijn.

Dit onderzoek uit 2014 bevestigd het vermoeden dat tijm olie een pijnstillende werking heeft. (bron) Houd er wel rekening mee dat dit slechts één onderzoek is.

Je kunt tijm olie toevoegen aan een aroma vernevelaar zodat je het inhaleert. Of maak een massage olie van tijm olie, door deze te mengen met een dragerolie. Je kunt eventueel ylang ylang olie, rozenolie, jasmijn olie of sinaasappel olie toevoegen om de massage olie een lekkere geur te geven.

Wij raden dit merk en product aan (ga naar Bol.com)

Hoe gebruik je tijm olie?

Op de huid – Je kunt tijm olie gebruiken op de huid, bijvoorbeeld door er een massage olie of gezichtsmasker van te maken. Dit kan nuttig zijn bij puistjes, pijn of wratten.

Houd er rekening mee dat tijm olie niet direct aangebracht kan worden op de huid. Hiervoor is de olie te sterk geconcentreerd en dit kan zorgen voor vervelende reacties op de huid.

Verdun tijm olie daarom eerst met een dragerolie, zoals jojoba olie, amandel olie, kokosolie of olijfolie. Gebruik hierbij de verhouding van 1 theelepel dragerolie op 1 druppel etherische olie. Dit geldt voor volwassenen.

Diffuser – Je kunt tijm olie ook gebruiken in een aroma diffuser. Voeg een paar druppeltjes olie toe aan het water in de diffuser (je gebruiksaanwijzing geeft aan hoeveel).

Dit is handig als je tijm olie wilt inhaleren of als je de lucht wilt reinigen, bijvoorbeeld als je verkouden bent of als je bezoek hebt gehad die verkouden was.

In bad – Je kunt tijm olie ook toevoegen aan een bad of stoombad. Wil je de olie in bad gebruiken? Meng deze dan eerst met je badolie of een andere olie. De olie drijft namelijk op het water. Als je dan in bad gaat kan deze olie in direct contact komen met je huid, of erger, je ogen.

Bijwerkingen van Tijm olie

Huid – Breng tijm olie nooit rechtstreeks aan op de huid. Dit kan huid irritatie veroorzaken. Verdun de olie altijd met een dragerolie en test eerst een klein stukje huid op allergieën.

Kinderen – Gebruik van etherische olie wordt afgeraden bij hele jonge kinderen.  

Huisdieren – Huisdieren hebben een gevoelige neus en huid. Gebruik dus nooit zomaar etherische olie op je huisdier, sommige oliën zijn zelfs giftig. Bij verneveling via de lucht moet het huisdier de kans krijgen zich terug te trekken, dus laat een deur open.

Zwangerschap – Gebruik van etherische olie wordt afgeraden voor zwangere vrouwen.

Medicijnen – Gebruik je medicatie of heb je een medische aandoening? Raadpleeg dan eerst je arts voordat je gebruik gaat maken van etherische olie.

* DoeMaarNatuurlijk.nl doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.

**Al onze artikelen zijn geschreven aan de hand van opgezochte feiten, de publicaties van aroma specialisten, homeopatische artsen en wetenschappelijke onderzoeken.

Recent Content

WIN Rituals producten, etherische oliën en andere prijzen!

Wij verloten elke maand leuke prijzen onder iedereen die ingeschreven staat voor onze mailinglijst.