Keratine behandeling: Voordelen en Nadelen

keratine behandeling haar voordelen nadelen

Een keratine behandeling, ook wel Brasilian blow-out genoemd, is een behandeling waarbij pluizend en droog haar behandeld wordt met keratine. Hierdoor wordt het glad, gezond en glanzend. In dit artikel zoeken we uit wat een keratine behandeling is, wat de voordelen en nadelen zijn en geven we je enkele tips.

In dit artikel:

  • Wat is een keratine behandeling?
  • Is een keratine behandeling 100% natuurlijk?
  • Hoe werkt een keratine behandeling?
  • De voordelen
  • De nadelen
  • Hoe behandel je je haar na de behandeling?
  • Meest gestelde vragen

Wat is een keratine behandeling?

Een keratine behandeling is een semipermanente behandeling. Dit betekent dat het effect tijdelijk is, maar toch voor redelijk lange tijd.

Keratine is een taai, onoplosbaar eiwit dat voorkomt in onder andere de buitenlaag van de huid en de nagels van mensen en vele dieren. De buitenste cellaag bevat keratine waardoor de huid taai en waterafstotend is. Deze eiwitten bevatten een hoog percentage aan zwavelhoudende aminozuren, hoofdzakelijk cysteïne, dat disulfide-bruggen tussen de afzonderlijke moleculen vormt. Hierdoor ontstaat er een vrij stevige structuur. (bron)

Het is dus geen chemische relaxer, waar sommige mensen het mee verwarren. Keratine is een natuurlijke stof. Een chemische relaxer is permanent, een keratine behandeling is semipermanent/tijdelijk.

Een keratine behandeling maakt je haar ontzettend glad en glanzend. Alsof je model staat voor een coiffure award of fotoshoot. Weg met pluizig, droog en beschadigd haar! Hallo babe met prachtige, jaloersmakende haardos!

Is een keratine behandeling 100% natuurlijk?

Keratine is in principe een natuurlijk product, de behandeling wordt dan ook niet gezien als een chemische behandeling. Wel zijn er vaak ingrediënten aan het product toegevoegd, om de houdbaarheidsdatum te verlengen. Dit zijn vaak kunstmatige ingrediënten. 

Er zijn merken die aangeven een organische of 100% natuurlijke keratine behandeling te bieden. We raden aan altijd de stylist om een ingrediëntenlijst te vragen om te controleren of dit ook daadwerkelijk zo is, of dat het een marketing verhaaltje is.

Over het algemeen is een keratine behandeling dus niet 100% natuurlijk. Hopelijk komt daar snel verandering in, op een veilige manier. Je haar wordt namelijk blootgesteld aan hele hoge temperaturen, dus het is belangrijk dat je haar tijdens de behandeling goed beschermt wordt.

Hoe werkt een keratine behandeling?

Bereid je voor, want een keratine behandeling duurt heel. Erg. Lang. Een behandeling kan tussen de 2,5 en 4 uur duren.

Je haar wordt eerst gewassen, zodat de schubben openen. Hierdoor wordt de keratine beter opgenomen. Je haar wordt vervolgens gedroogd tot het ietwat vochtig is.

Nu wordt je haar verdeeld in verschillende stroken. Strook voor strook wordt de vloeibare keratine pasta met behulp van een kwast aangebracht op je haar. De keratine moet ongeveer een halfuur “zitten” voor de behandeling verder gaat. Tijd om een tijdschriftje te lezen!

Als de keratine even ingetrokken is pakt de stylist er een stijltang bij. Op hoge temperatuur wordt de keratine lok voor lok in het haar “geduwd”. Elke lok wordt meerdere keren onder handen genomen. Dit proces kan dus erg lang duren.

Hierna wordt je haar goed uitgespoeld met een speciale, sulfaatvrije shampoo. Lees ook ons artikel: “Beste sulfaatvrije shampoos”. Je haar wordt geföhnd en mooi gestyled, zodat je ziet hoe prachtig glad en glanzend het is geworden!  

Voordelen van een keratine behandeling

Een keratine behandeling heeft natuurlijk een aantal fijne voordelen, anders zouden we er niet allemaal massaal voor naar de salon rennen!

Makkelijk te stylen

Je hebt voorlopig geen stijltang of haarproducten meer nodig om je haar pluisvrij en in bedwang te houden. Ook is je haar snel droog bij gebruik van een föhn.

Vaak hoef je dus als je uit bed komt alleen maar even een borstel door je haar te halen et voilà! Eventueel kun je wat natuurlijke olie in je haarpuntjes doen voor extra verzorging. (let op, pas na twee weken en liever geen “zware” oliën zoals kokosolie)

Beschermt je haar tegen invloeden van buitenaf

Keratine zorgt voor een (tijdelijk) beschermend laagje op je haar. Hierdoor zal je haar niet snel beschadigen door zonlicht, vuil of andere invloeden van buitenaf. Dit is ook de reden waarom je haar zo mooi glanst.

Sterker haar

Een keratine behandeling maakt je haar sterker en gezonder. Het eiwit zal zich hechten aan het haar en de haarwortel, waardoor deze verbinding ook sterker wordt en je haar minder snel uit zal vallen. Hierdoor ontstaat een dikkere bos haar.   

keratine behandeling dun dof haar

Je haar krijgt tijd om te herstellen

Ben je iemand die veel met de föhn, stijltang en vele haarstylingsproducten in de weer is? Met een keratine behandeling zijn veel producten overbodig geworden. Je haar krijgt hierdoor rust en de kans om zichzelf te herstellen. Daarnaast geeft de keratine dit herstel ook nog eens een boost.

Geschikt voor alle haartypen

Een keratine behandeling kan uitgevoerd worden op allerlei haartypen: droog haar, dun haar, pluizig haar, kroeshaar, rood haar, gekleurd haar. You name it!

Het is trouwens geen goede manier om kroeshaar te relaxen.

Je kunt makkelijk terug naar je originele haar

Een keratine behandeling is, hoewel voor lange tijd, tijdelijk. Dus vind je deze nieuwe, gladde stijl niet helemaal bij jou passen en mis je jouw unieke, eigenwijze krulhaar? Geen zorgen, de originele structuur van je haar wordt niet aangepast, dus na een tijdje zie je jouw originele haarstijl terugkomen.

Nadelen van een keratine behandeling

Er zijn ook een paar nadelen aan een keratine behandeling.  

Keratine behandeling en zwangerschap

De meningen hierover zijn verdeeld. Een Keratin behandeling is in principe heel natuurlijk, in tegenstelling tot een chemische straightening behandeling. Toch zijn er specialisten en organisaties die het afraden. Dit omdat er niet genoeg onderzoek is gedaan naar de effecten van de behandeling in combinatie met zwangerschap.

De behandeling duurt lang

We hebben het al eerder gezegd maar bereid je voor, want de behandeling kan erg lang duren. Zo’n 2,5 tot 4 uur ben je zeker wel bezig. Maar daarna heb je wel een prachtige bos glad en glanzend haar!

Niet permanent en prijzig

De behandeling is semipermanent. Dit betekent dat het tijdelijk is, maar wel vrij lang. De behandeling gaat zo’n 3-6 maanden mee. (afhankelijk van hoe vaak je jouw haar wast en hoe goed je het behandeld) De kosten kunnen daarnaast zo op 200 euro per behandeling liggen omdat het zo’n tijdrovende behandeling is.

Risico tot beschadiging

Dit geldt eigenlijk alleen als je de behandeling niet laat uitvoeren door een specialist. Als de behandeling verkeerd wordt gedaan kan je haar juist beschadigen.

Sommige Keratine behandelingen bevatten Formaldehyde

Een chemische stof die bij langdurige blootstelling wordt geassocieerd met kanker. Sommige merken proberen dit te maskeren, door deze stof een ander naampje te geven op de ingrediëntenlijst.

Hoe behandel je je haar na een keratine behandeling?

De juiste shampoo

Het is belangrijk een goede shampoo aan te schaffen. Een shampoo met sulfaten tast de keratine aan, waardoor het effect minder lang meegaat. Koop dus een goede shampoo zonder sulfaten. Vermijdt ook sodium chloride en shampoos die het haar lichter maken.

Onze tip, deze Brazilian Keratin shampoo van Novex, speciaal voor haar dat een keratine behandeling heeft gehad. 

Verf je haar de eerste 3 weken niet

Keratine zorgt voor een beschermend laagje rondom je haar. Je haar daarna verven geeft dus niet het beste resultaat.

Wat je wel kunt doen is je haar verven vóórdat je een keratine behandeling neemt. Hierdoor seal je de kleur in je haar en zal de kleur direct langer meegaan.

Blondeer je haar niet

Producten die je haar lichter maken (bleken) hebben negatief effect op de keratine behandeling. Blondeer je haar dus niet en gebruik ook geen shampoos, sprays of andere haar producten die je haar blonder maken.

Vermijd het zwembad en de zee

Ook chloor en zout hebben een negatief effect op je keratine behandeling. Het beschadigd je haar niet, maar zal het effect van de behandeling wel verkorten. Wil je toch zwemmen in het zwembad of de zee? Breng dan bij voorkeur een beschermend (keratine) haarmasker aan.  Onze aanrader: Dit fantastische Brazilian Keratine masker van Novex. 

Was je haar zo min mogelijk

Een keratine behandeling is tijdelijk en vervaagd na elke wasbeurt een klein beetje. Om het effect zo lang mogelijk te behouden was je het haar dus zo min mogelijk.

Gebruik vaker droogshampoo of begin al een paar maand voor je keratine behandeling met het “trainen” van je haar op minder wasbeurten. In het begin loop je een paar keer met een vette kop, maar daarna zal je haar er meer en meer aan gewend raken dat je het bijvoorbeeld maar twee keer per week wast. Sommige vrouwen weten het zelfs te rekken tot eens per week! 

Geen polonaise aan je haar

Gebruik de eerste twee weken na de behandeling liever geen haarbanden, knipjes of andere dingetjes in je haar. Ze kunnen deuken en lijnen achterlaten in je mooie, gladde haar. Vermijd ze de eerste twee weken tot de behandeling volledig “gesetteld” is om te voorkomen dat je je haar verpest met een lelijke deuk.

etherische-olie-slapen-nachtrust-lavendelolie

Slaap op een satijnen of zijden kussen

Er wordt aangeraden na de behandeling te slapen op een hoofdkussen met satijnen of zijden sloop. Een satijnen sloop zorgt voor minder frictie, minder knopen en minder pluis.

Daarnaast onttrekt een satijnen of zijden sloop het vocht niet uit je haar en zorgt het voor minder haarbreuken. Deze sloop wordt dus niet alleen aangeraden voor haar dat behandeld is met keratine, maar voor iedereen.

Gebruik geen zware oliën op je haar

Gebruikt (vooral in de eerste twee weken) geen zware oliën op je haar, zoals kokosolie of jojoba olie. Na de eerste twee weken kun je een lichtgewicht olie aanbrengen, bij voorkeur alleen op de puntjes en alleen als je het echt nodig vindt.

Gebruik geen hitte

Vermijd producten die hitte afgeven zo min mogelijk. Dus liever geen hele hete föhn, stijltang of krullers.  

Ook hele hete douches worden afgeraden. Neem liever een lauwwarme douche. Een lauwwarme douche is ook beter voor je huid en zou mogelijk ook depressieve gevoelens verlichten!

FAQ

Hoe lang gaat een keratine behandeling mee?

Veel salons geven aan dat de behandeling zo’n 6 maanden meegaat. In de praktijk is dit vaak zo’n 3-4 maanden. Hoe lang de behandeling meegaat hangt ook af van hoe vaak jij jouw haar wast en hoe goed je het haar beschermd en verzorgd.

Is een keratine behandeling vegan?

De keratine die gebruikt worden voor haarproducten en behandelingen wordt vrijwel allemaal uit dierlijke producten gehaald. Meestal uit de wol van een schaap. Een keratine behandeling is over het algemeen dus niet vegan.

Er zijn wereldwijd enkele merken die producten (shampoo, maskers, etc.) met keratine bieden die vervaardigd zijn uit planten, maar het is niet duidelijk of deze producten even krachtig werken. 

Kun je een keratine behandeling doen op geverfd haar?

Jazeker, het zorgt er juist voor dat de kleur in je haar “geseald” wordt, waardoor je haarkleur langer mooi blijft. Wacht liever wel 1-2 weken met de behandeling na het verven van je haar. Een keratine behandeling kan de kleur aantasten, vooral in de eerste dagen na het verven.

Maakt een keratine behandeling je haar lichter?

Een keratine behandeling kan de kleur van je haar iets veranderen en je haar iets oplichten of levendiger maken. Dit geldt bij geverfd haar. Een natuurlijke haarkleur zal hoogstwaarschijnlijk niet veranderen.

keratine behandeling kroeshaar

Hoeveel kost een keratine behandeling?

De kosten van een keratine behandeling variëren ongeveer tussen de € 150-300. Hoeveel je betaald is in vele gevallen afhankelijk van de lengte van je haar. Daarnaast zijn we in onze research ook een enkeling tegengekomen die een prijs van € 90 per uur vragen. Houdt dan rekening met een behandel tijd van 2,5-4 uur.

Is een keratine behandeling geschikt voor dun haar?

Jazeker, het geeft je haar een sterke beschermlaag. Daarnaast zorgt keratine ervoor dat de verbinding van het haar met de haarwortel sterker wordt, waardoor je haar minder snel afbreekt.

Bij dun haar is het ook belangrijk je haar niet te vaak te wassen en te kammen. Ervoor te zorgen dat je genoeg vitamines binnenkrijgt. Masseer ook regelmatig je hoofdhuid om je haarzakjes te stimuleren.

Is een keratine behandeling geschikt voor kroeshaar?

Sommige salons geven aan dat een keratine behandeling niet geschikt is als relaxer voor kroeshaar. Toch zijn we tijdens onze research heel veel positieve reacties tegengekomen van mensen met kroeshaar die toch voor een keratine behandeling hebben gekozen en nooit meer terug willen naar chemische relaxers. (bron)

Houdt er wel rekening mee dat het resultaat tijdelijk is, sommige mensen gaan wel om de drie maand naar de salon om hun haar bij te werken. Met een prijs van 150-300 euro per behandeling kunnen de kosten aardig oplopen.

Een chemische relaxer verandert de structuur van je haar permanent, wat tijd en geld scheelt. De resultaten zien er wel anders uit dan bij een keratine behandeling. Doe dus goed je research en kijk wat het beste bij jou en je portemonnee past.

Kortom

Een keratine behandeling geeft je dus een prachtige bos glanzend en gezond haar. Het kan je haar de rust geven die het nodig heeft, omdat je nauwelijks nog stylingsproducten hoeft te gebruiken. Daarnaast geeft het je haar een beschermende laag tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Een keratine behandeling kan wel prijzig zijn (tussen de 150-300 euro) en het blijft zo’n 3-6 maanden zitten.

We hopen je hiermee alle informatie te hebben gegeven die je nodig bent. Alle voordelen, nadelen, eigenschappen. Zodat jij weet waar je aan begint.