Patchouli olie

Patchouli etherische olie wordt gemaakt door middel van stoomdestillatie van de bladeren en stam van de patchouli plant, de Pogostemon cablin of Pogostemon patchouli. De olie komt van oorsprong uit Azië en wordt tegenwoordig ook gemaakt in Paraguay, China en Japan.

Patchouli olie heeft antidepressieve-, kalmerende-, onstekingsremmende-, antiseptische- en lustopwekkende eigenschappen. De olie wordt veel gebruikt in heren parfums (om de lustopwekkende eigenschap?) en wordt in aroma therapie gebruikt bij depressie, stress, hyperactiviteit en bij slaap problemen. Patchouli olie wordt ook veel gebruikt in verschillende religies bij het bidden.

Gebruik etherische olie altijd met mate. Lees onderaan de pagina de bijwerkingen van patchouli etherische olie.

Top 10 doeleinden van patchouli olie

1. Depressie
2. Stress
3. Nachtrust
4. Ontsteking en infectie
5. Huidschimmel
6. Celvernieuwing
7. Lustopwekkend
8. Geur
9. Anti insect
10. Spiritueel gebruik

Weten welk product en merk wij aanraden?

1. Depressie symptomen verminderen met patchouli olie

Een depressie is ernstige neerslachtigheid en somberheid gedurende minimaal twee weken. Jaarlijks hebben in Nederland ongeveer 500.000 mensen tussen de 18 en 65 jaar een ernstige tot zeer ernstige depressie. Dat is een op de twintig Nederlanders. (1)

Patchouli etherische olie wordt in aroma therapie veel gebruikt om de antidepressieve eigenschappen van de olie. Het inhaleren van de geur van patchouli zorgt voor aanmaak van dopamine en serotonine. Deze zorgen ervoor dat boosheid, somberheid, angst en onrust verminderd.

HOW TO ♥ Voeg patchouli olie toe aan een aromabrandertje of meng een druppeltje patchouli olie met een theelepel dragerolie (bijv. druivenpitolie, kokosolie of aloë vera) en breng het mengsel aan op je polsen.

Lees meer over etherische olie bij depressie.

2. Stress verminderen met patchouli olie

Zoals hierboven al wordt aangegeven zorgt de geur van patchouli olie voor de aanmaak van serotonine en dopamine. Hierdoor worden angst en onrust gevoelens verminderd. Patchouli heeft een kalmerend effect op lichaam en geest.

HOW TO ♥ Wil je helemaal ontspannen? Voeg een beetje patchouli olie, kamille olie en lavendelolie toe aan een aromabrandertje of diffuser.
Ontspanning nodig maar moet je ook nog veel werk verzetten? Meng dan patchouli olie met ylang ylang olie. Wees wel gewaarschuwd, deze beide oliën hebben namelijk beiden lustopwekkende eigenschappen! 😉 

patchouli olie depressie stress

3. Nachtrust verbeteren met patchouli olie

Door de kalmerende en antidepressieve eigenschappen van patchouli etherische olie is de olie ook zeer geschikt om te gebruiken voor het verbeteren van de nachtrust.
Patchouli olie zorgt ervoor dat angst, stress en negatieve gevoelens verminderen.

Er zijn echter etherische oliën die nog beter werken voor een goede nachtrust, bijvoorbeeld lavendelolie of kamille olie. Je kunt patchouli olie ook mengen met deze oliën voor een optimaal resultaat.

HOW TO ♥ Druppel een beetje patchouli olie op een zakdoekje en leg deze naast je kussen neer. Slaap lekker!

4. Ontstekingen en infecties tegengaan met patchouli olie

Patchouli etherische olie heeft antiseptische-, schimmelwerende- en ontstekingsremmende eigenschappen. Een geweldig huishoudelijk middeltje om ontstekingen en infecties tegen te gaan.

Patchouli olie kan bijvoorbeeld gebruikt worden bij (kleine) wondjes. De olie zal de wond beschermen, sneller helen en ontsteking tegen gaan.

HOW TO ♥ Maak de wond eerst goed schoon met lauw water. Voeg een druppeltje patchouli olie toe aan het kussentje van de pleister en breng de pleister aan op de wond.

5. Huidschimmel behandelen met patchouli olie

Patchouli olie is een goed middeltje om schimmel mee te behandelen, vooral huidschimmel. Patchouli heeft antiseptische- en schimmelwerende eigenschappen. Meng patchouli olie bij aanbrengen op de huid wel eerst met een dragerolie, anders kan het een reactie geven op de huid. Test ook eerst een klein stukje huid op allergiën.

HOW TO ♥ Meng 1 theelepel jojoba olie met 1 druppel patchouli olie en breng dit mengsel aan op de plek waar je last hebt van schimmel. Heb je een kalknagel? Breng dan een druppeltje patchouli olie door middel van een wattenstaafje rechtstreeks aan op de nagel.

6. Patchouli olie en celvernieuwing

Patchouli olie zou zorgen voor celvernieuwing en een betere doorbloeding. Hierdoor wordt gesuggereerd dat patchouli olie goed zou werken voor een jonge en gezonde huid. Zeker het proberen waard!

HOW TO ♥ Voor een jonge en gezonde huid maak je een maskertje door 2 theelepels jojoba olie te mengen met 1 druppel patchouli olie en 1 druppel ylang ylang olie. Masseer het mengsel in op je gezicht en laat het helemaal intrekken.

patchouli olie celvernieuwing huid

7. Lust opwekken met patchouli olie

Vele verschillende factoren kunnen ervoor zorgen dat je (tijdelijk) minder lustgevoelens hebt, bijvoorbeeld stress, depressie of hormonen. Naast dat patchouli olie goed werkt bij het verminderen van symptomen van stress en depressie, heeft het ook lustopwekkende eigenschappen.

HOW TO ♥ Maak een heerlijke massage olie door 1 eetlepel jojoba olie te mengen met 2 druppels patchouli olie, 1 druppel ylang ylang olie en 1 druppel vanille olie.
Je kunt dit mengsel ook toevoegen aan een heerlijk warm en ontspannend bad. Veel plezier!

8. Patchouli olie als geur

Patchouli olie is een populaire geur geworden door het vele gebruik door hippies in de jaren 60. Veel mensen associëren de geur vandaag de dag nog steeds met de hippie periode.
Patchouli wordt veel gebruikt in mannen parfums. Wellicht dat deze geur zo populair is bij mannen om de lustopwekkende eigenschappen van de olie? Wie weet!
Naast dat de geur lekker ruikt maskeert het ook goed andere (vieze) geurtjes.

HOW TO ♥ Wil je patchouli dragen als geur? Breng het niet rechtstreeks aan op de huid, dit kan voor irritaties zorgen. Meng 1 theelepel met een druppeltje patchouli olie en breng dit aan op je polsen en achter je oor.

9. Insecten afweren met patchouli olie

In de geschiedenis werd patchouli olie gebruikt om insecten op afstand te houden. Insecten als luizen, bedwanten, muggen, mieren, flooien en motten hebben een hekel aan de geur van patchouli en zullen afstand bewaren.

HOW TO ♥ Maak een airspray met patchouli olie door een flesje voor ¾ te vullen met water. Voeg een klein beetje alcohol toe en wat druppeltjes patchouli olie. Pas wel op dat deze spray niet in je ogen komt! Bewaar dus ook buiten bereik van kinderen.

patchouli olie insecten

10. Spiritueel gebruik van patchouli olie

Patchouli etherische olie wordt in verschillende geloven gebruikt bij het bidden. Waarschijnlijk door zijn kalmerende en dromerige eigenschappen.

Daarnaast zou patchouli olie een aardende werking hebben op het wortelchakra en heeft het tevens invloed op het tweede chakra.

Weten welk product en merk wij aanraden?

Bijwerkingen van patchouli olie

Patchouli olie is geen vervanger voor een medicijn. Ga bij (ernstige) klachten altijd naar de dokter.

Kinderen – Patchouli olie wordt afgeraden voor kinderen jonger dan 2 jaar. Gebruik etherische olie bij kinderen altijd met mate omdat hun reuk en huid veel gevoeliger is.

Zwangere vrouwen – Patchouli olie wordt afgeraden voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven omdat er nog niet genoeg onderzoek is gedaan naar het effect van etherische olie op zwangere vrouwen.

Medicijnen – Heb je een medische aandoening of gebruik je medicijnen? Dan wordt aangeraden eerst met je arts of een aroma specialist te overleggen alvorens je etherische olie gaat gebruiken.

* DoeMaarNatuurlijk.nl doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.

**Al onze artikelen zijn geschreven aan de hand van opgezochte feiten, de publicaties van aroma specialisten, homeopatische artsen en wetenschappelijke onderzoeken.