Recept: Gezonde taart zonder suiker (en zonder oven!)

gezonde taart suikervrij eiwitten proteine

Gezond eten betekent niet dat je geen taart meer kunt eten. Ik heb wat dingetjes uitgeprobeerd en ben tot dit receptje gekomen. Dit taartje is geschikt als snack, maar ook als ontbijt.

Het is niet nodig om je strak aan het recept te houden. Kijk wat voor jou werkt en wat jij lekker vindt.

Ik maak dit recept binnen 30  minuten.

Je hebt een klein taartvormpje nodig (formaat quiche). Heb je alleen een grote taartvorm, dan kun je de onderstaande ingrediënten verdubbelen.

Ingrediënten

Voor de bodem:

  • 150 gram havermout
  • 100 ml soja melk (ik koos chocolade smaak)
  • 50 gram cacao
  • 5 dadels
  • 1 schep proteïne poeder (optioneel)

Voor de vulling:

  • 1 pak Franse kwark
  • Enkele druppels vanille aroma
  • 1 schep proteïne poeder (of een ander bindmiddel)

Voor de topping:

  • Kokosrasp
  • Een doosje rood fruit
  • Nootjes (optioneel)

Wil je dit recept maken zonder proteïnepoeder? Dat kan, maar dan heb je wel iets nodig dat de kwark wat dikker maakt, bijvoorbeeld melkpoeder of Maizena. 

Instructies

Stap 1 – Doe de havermout in een kom en mix dit met een staafmixer tot een poeder achtige substantie.

Stap 2 – Snijd de dadels in kleine stukjes en voeg deze toe aan de havermout.

Stap 3 – Voeg de cacao en proteïnepoeder toe en schep het mengsel goed door elkaar.

Stap 4 – Voeg de sojamelk toe en roer het geheel goed door elkaar.

Stap 5 – Schep het mengsel in een taartvorm en druk het plat op de bodem, totdat de hele bodem bedekt is.

Stap 6 – Open het bakje kwark en voeg de vanille aroma en de proteïnepoeder toe. Roer het daarna goed door elkaar.

Stap 7 – Giet het kwark mengsel op de taartbodem.

Stap 8 – Bestrooi de kwark met kokosrasp.

Stap 9 – Doe het rode fruit in een pannetje en zet het fornuis aan op lage temperatuur. Blijf goed roeren om te voorkomen dat het fruit aankoekt. Na verloop van tijd wordt het een stroopachtige substantie met stukjes.

Stap 10 – Giet het fruit over de taart.

Stap 11 – Dek de taartvorm af en zet hem een nachtje in de vriezer.

Haal de taartvorm een paar uur voordat je de taart wilt eten uit de vriezer en laat deze in de koelkast langzaam ontdooien.

Als je de taart niet in één keer opeet, maar bijvoorbeeld af en toe een stukje pakt als snack of ontbijt, dan kun je beter een stukje afsnijden en de rest weer terug in de vriezer plaatsen. Als de taart lang in de koelkast staat kan het namelijk zacht worden. Door het terug in de vriezer te plaatsen houd je het vers en stevig. 

Je kunt wat gevijzelde nootjes roosteren en deze over het fruit strooien als je dat lekker vind. Dit geeft een extra bite.

Variatie 1 – Banaan

Maak dit recept eens met banaan. Dit kun je doen door proteïne poeder met banaan smaak te kiezen en verse banaan als topping te gebruiken, of door een banaan te pureren en deze door de kwark te roeren.

Variatie 2 – Schwarzwälder kirsch

In het originele recept zat al wat cacao, maar dat kan altijd beter! Wil je een taartje maken met Schwarzwälder kirsch smaak? Schep dan ook wat cacao door de kwark. Gebruik kersen in plaats van rood fruit.

En wil je het helemaal luxe maken? Smelt dan wat pure chocola in een pannetje en giet deze aan het einde bovenop de taart om het af te maken. Let op, dan zit er dus wel ietsje suiker in je taartje.

Nawoord

Het lijken in eerste instantie behoorlijk wat stappen om te doorlopen, maar uiteindelijk is het helemaal niet zo moeilijk. Het is ook zo klaar!

Dit recept is goedgekeurd door mijn vriend 😉 Hij is geen kok of professioneel recensent, maar houdt wel heel erg van lekker eten en snaaien.  

Ook lekker, deze zelfgemaakte proteïnerepen