Wat doet rijstwater voor je haar?

rijstwater voor het haar

Rijstwater kun je snel en eenvoudig zelf maken. In Aziatische landen wordt rijstwater al generaties lang gebruikt als haarverzorgingsproduct. In dit artikel duiken we in de voordelen van rijstwater voor je haar. En werkt het echt?

Wat is rijstwater – in het kort

Volgens de geschiedenis gebruikten Japanse vrouwen honderden jaren geleden al rijstwater om hun haar lang, sterk en glanzend te houden. Ze geloofden ook dat rijstwater hun haar langer zwart hield en ervoor zorgde dat grijze haren langer wegbleven.

Rijstwater bevat onder andere:

 • Aminozuren
 • Vitamine B
 • Vitamine E
 • Antioxidanten
 • Mineralen

Deze ingrediënten klinken voor ons als muziek in de oren. Een mooi, natuurlijk product. Goedkoop en makkelijk zelf te maken!

Hoe gebruik je rijstwater?

Je kunt met rijstwater je haar spoelen, maar je kunt het ook gebruiken als een haarmasker. Welke methode je het beste kunt gebruiken hangt af van het doeleinde waarvoor je het wilt gebruiken.

Hieronder noemen we de doeleinden en geven we ook aan hoe je het rijstwater hiervoor het beste kunt gebruiken.

5 voordelen van rijstwater voor je haar

De voordelen die we noemen worden door veel mensen genoemd als mogelijke voordelen van rijstwater. Ze zijn niet gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

 1. Tegen klitten
 2. Maakt je haar glad
 3. Geeft je haar een glans
 4. Maakt je haar zijdezacht
 5. Gaat gespleten haarpunten tegen
 6. Maakt je haar elastisch
 7. Maakt je haar sterker
 8. Laat je haar sneller groeien
 9. Beschermt je haar tegen invloeden van buitenaf
 10. Zorgt ervoor dat je haar langer gekleurd blijft
 11. Helpt tegen roos

Rijstwater tegen klitten

Rijst water zou het haar glad maken en klitten verminderen. Je kunt je haar na het wassen naspoelen met rijstwater. Dit zou het haar makkelijker doorkambaar maken. Als je haar na het douchen makkelijker doorkambaar is voorkom je dat je haar afbreekt tijdens het kammen.

Rijstwater voor glad en zijdezacht haar

Rijstwater zou je haar gladder maken. Heb je stijl haar en wil je pluis voorkomen? Dan zou het je haar goed doen om rijstwater te gebruiken als een haarmasker. Het zou je haar ook glans geven. Dit klinkt als een logisch gevolg op het ont-klitten en glad maken van je haar.  

Breng rijstwater aan als een haarmasker en laat het 20 minuten intrekken. Was je haar daarna goed uit.

Rijstwater voor sterk en elastisch haar

Volgens oude Aziatische beauty rituelen maakt rijstwater je haar sterker. Het haar zou dikker worden, meer elastisch en breekt minder snel. De antioxidanten in rijstwater beschermen je haar tegen beschadigingen van buitenaf. Het schijnt dat rijstwater zelfs na het uitspoelen een dun, beschermend laagje achterlaten rondom je haar.

Breng rijstwater aan als masker en laat het 20 minuten inwerken. Spoel het daarna uit en was je haar.

Rijstwater voor haargroei

Rijstwater wordt generaties lang gebruikt om het haar langer te laten groeien, terwijl het gezond en sterk blijft. Dit komt waarschijnlijk doordat het boordevol vitaminen en mineralen zit.

Ook hier gebruik je rijstwater als een haarmasker, door het 20 minuten in te laten trekken.

rijstwater voordelen

Rijstwater tegen roos

Rijstwater zorgt niet alleen voor gezond haar, maar zou ook voor een gezonde hoofdhuid zorgen. En een gezonde hoofdhuid betekent geen roos.

Was je haar regelmatig met roos om het te behandelen. Let op, dit is wel een milde en natuurlijke manier om van roos af te komen. Wil je een zeer effectieve aanpak? Dan kun je een druppeltje tea tree olie of eucalyptus olie toevoegen.

Werkt rijstwater echt?

In het verleden zijn er meerdere onderzoeken geweest naar het effect van rijstwater op het haar. Enkele onderzoeken suggereren de werking van rijstwater, anderen niet. Dus het effect van rijstwater op het haar is niet wetenschappelijk bewezen.

Toch lijkt het ons dat als een bepaalde cultuur een bepaald product generaties lang gebruikt, hier ook wel wat van te zeggen is. Je kunt het dus altijd proberen. Geef het wel een tijdje de kans. Ook een tip: maak een voor- en na foto. Vaak zie je zelf het resultaat niet goed omdat het geleidelijk aan gaat. Door foto’s te vergelijken kun je soms schokkende resultaten zien.

Hoe maak je zelf makkelijk rijstwater?

Benodigdheden:

 • 65 gram rijst
 • 500 ml water

Instructies:

Stap 1 – Spoel de rijst even goed af.

Stap 2 – Doe de rijst in 500 ml water.

Stap 3 – Laat het mengsel een halfuur staan.

Stap 4 – Giet het water af en vang het op in een glazen pot.

Het schijnt dat gefermenteerde rijstwater nog beter werkt. Deze is erg rijk in antioxidanten. Ook dit is niet moeilijk om te maken. Volg de bovenstaande stappen, maar laat het rijst-water mengsel 2 dagen staan in plaats van een halfuur.

Nawoord

Rijstwater biedt volgens oude Aziatische culturen dus veel voordelen voor het haar. Hoewel deze voordelen niet wetenschappelijk bewezen zijn, raden wij aan het gewoon een maandje te proberen! Het is makkelijk en goedkoop om te maken. Vergeet niet een voor- en na foto voor jezelf te maken zodat je de werkelijke effecten goed kunt beoordelen.

Andere natuurlijke producten die wonderen doen voor je haar zijn jojoba olie en kokosolie