Recept: Green Matcha Tulband Cake

recept-green-matcha-tulband-cake

Op zoek naar een verassend lekker en origineel bakrecept? Probeer deze heerlijke green matcha tulband cake eens! Matcha is een groene poeder waarmee meestal thee wordt gezet. Het zou vele voordelen hebben, zoals het ontgiften van je lichaam en je kalmeren en je stemming verbeteren. 

Dit recept is geschikt voor ongeveer 10 personen. 

Ingrediënten

Voor de cake:

  • 250 gr zelfrijzend bakmeel (gezeefd)
  • 250 gr roomboter (kamertemperatuur)
  • 250 gr suiker
  • 5 eieren
  • 2-3 tl matcha poeder (bijvoorbeeld deze)

Voor de vanille botercrème:

  • 45 gram bloem (gezeefd)
  • 240 ml melk
  • 200 gram roomboter (ongezouten)
  • 200 gram poedersuiker
  • 1 tl vanille extract

Benodigdheden

Om de cake te maken hebje het volgende nodig:

  • Beslagkom
  • 2 kommen
  • Mixer
  • Spatel
  • Oven
  • Tulbandvorm (shop hier)
  • Steelpan
  • Lepel

Instructies

Stap 1 – Verwarm de oven voor op 175 °C. 

Stap 2 – Vet de bakvorm in en besprenkel deze iets met bloem. 

Stap 3 – Klop de roomboter en suiker in een beslagkom tot een luchtig geheel.

Stap 4 – Voeg de eieren één voor één toe aan het mengsel en blijf ondertussen doorkloppen.

Stap 5 – Voeg daarna het zelfrijzend bakmeel toe en schep dit met een spatel door het beslag. 

Stap 6 – Giet het beslag gelijkmatig in de tulband vorm. 

Stap 7 – Bak de cake in 60 minuten af. 

Stap 8 – Begin dan aan de vanille botercrème. Doe de bloem en melk in een steelpannetje. Klop het met een garde zodat er geen klontjes in komen te zitten. 

Stap 9 – Breng het geheel langzaam aan de kook, terwijl je blijft roeren. Als het kookt zet je het vuur laag. 

Stap 10 – Laat het ongeveer 5 minuten doorkoken. Het wordt nu een dik en stijf mengsel. 

Stap 11 – Doe het mengsel in een kom en dek af met aluminiumfolie. Laat het goed afkoelen. 

Stap 12 – Pak een tweede kom en mix daar de poedersuiker, vanille extract en boter door elkaar. 

Stap 13 – Als beide mengsels goed afgekoeld zijn (tot kamertemperatuur) kun je ze door elkaar mixen. Doe dit ongeveer 5 minuten. 

Stap 14 – Dek de kom af. Zet de botercrème in de koelkast en laat het zo’n 30 minuten staan. 

Stap 15 – Haal de tulband uit de oven en laat het iets afkoelen, totdat je het kunt aanpakken. Haal de cake dan uit de vorm. 

Stap 16 – Als de cake helemaal afgekoeld is, kunt je de botercrème aanbrengen. Dit kan bijvoorbeeld met een spuitzak. 

Stap 17 – Als finishing touch kun je eventueel wat poedersuiker of een beetje matcha poeder over je cake strooien. 

Opmerkingen

Suiker – Je kunt gewone suiker gebruiken, of witte basterdsuiker. 

Vanille botercrème – Mocht je dit te machtig of te calorie vol vinden, dan kun je dit gewoon weglaten en de cake bestrooien met een beetje poedersuiker. 

Voeg de botercrème bij voorkeur toe vlak voordat je de cake gaat serveren. 

Variaties – Je kunt er vele variaties op maken. Voeg bijvoorbeeld fruit toe, of rozijnen, of nootjes. De mogelijkheden zijn eindeloos. 

Eetsmakelijk!