Een glaasje rode wijn drinken veel mensen graag. Sommige beweren zelfs dat dagelijks een glas rode wijn goed is voor de gezondheid. Drink jij vaak een glas rode wijn of bewaar je het voor een speciale gelegenheid? Voor sommige wijnen geldt namelijk dat hoe lang je ze bewaard, hoe beter ze smaken.
Maar dat geldt niet voor alle wijnen. Wat is de houdbaarheidsdatum van wijn en hoe kun je het beste rode wijn bewaren? In dit artikel lees je alles over hoe je wijn moet bewaren en hoe lang een fles wijn, geopend of ongeopend, goed blijft.
Rode wijn bewaren die nog dicht is
Een dichte fles rode wijn kun je langer bewaren dan een open fles. Er zijn een aantal richtlijnen voor een fles rode wijn op de juiste manier te bewaren. Zo is de temperatuur van de locatie waar je de wijn bewaart van belang. Rode wijn kun je het beste bewaren in een omgeving waar een stabiele temperatuur heerst.
Temperatuurschommelingen, zoals een schuur waar het overdag warm is en nachts afkoelt, zijn niet goed voor de staat van de wijn. Daarnaast moet een rode fles wijn liggend worden bewaard. Hierdoor is de kans kleiner dat de kurk uitdroogt, iets wat de smaak van de wijn kan beïnvloeden. Als laatste geldt dat voor rode wijn vaak beter smaakt naarmate hij ouder is.
De meeste flessen wijn kun je zo een drie jaar bewaren. Sommige wijnen zoals wijnen uit de wijnstreek Bordeaux kun je nog langer bewaren en blijven wel 10 jaar goed. Zoek dus een plek waar jij je voorraad wijn kunt bewaren zonder dat deze in de weg ligt.
De ideale temperatuur voor rode wijn
Zojuist hadden we het al even over temperatuurschommelingen die de wijn negatief kunnen beïnvloeden. Wat is dan de ideale temperatuur om rode wijn te bewaren? De ideale temperatuur ligt zo tussen de 10 en de 12 graden Celsius.
Daarnaast moet er een hoge luchtvochtigheid zijn, zo tussen de 55 en 75 procent. Het maakt niet uit of het een iets hogere of lagere temperatuur is, zolang er maar geen al te grote temperatuurschommelingen kunnen voorkomen.
Daarnaast is het ook van belang dat de wijn niet in direct zonlicht lig en dat geen tocht is. Niet voor niets worden flessen wijn dan ook vaak in een kelder bewaard. Kelders waren vroeger meestal vrij van klimaatbeheersing en het was een donkere plek.
Tegenwoordig wordt wijn vaak in een kelderkast bewaard. Belangrijk is dat je een fles rode wijn niet naast een schaal met uien of andere sterk geurende (levens)middelen ligt. Sterke geuren hebben namelijk ook een schadelijke invloed op de wijn. Zoek dus een locatie die een constante temperatuur heeft, donker is en geurvrij.
Een geopende fles bewaren
Een geopende fles rode wijn bewaren is een ander verhaal. De meningen zijn verdeeld over wat de beste locatie is waar een rode wijn bewaard kan worden.
Wijnkenners zijn het er over eens dat rode wijn op kamertemperatuur moet worden geserveerd, hierdoor moet je een open fles wijn ook bewaren op kamertemperatuur. Andere deskundigen zeggen dat een geopende fles rode wijn ook wel in de koelkast bewaard kan worden, mits deze voor het uitschenken op kamertemperatuur is gekomen.
Het is vooral een kwestie van smaak of je de wijn op kamertemperatuur wilt drinken. In principe kun je dus een fles rode wijn zowel buiten de koelkast als in de koelkast bewaren.
Hoelang blijft een open fles goed?
Een open fles rode wijn is niet lang houdbaar. De wijnkenners geven aan dat je een geopende fles rode wijn maximaal 3 dagen kunt bewaren.
Wanneer de fles geopend is komt de rode wijn in contact met zuurstof, dit heeft als gevolg dat de wijn gaat oxideren en dat beïnvloedt de smaak van de wijn. Wanneer je een lichte soepele wijn drinkt is deze maximaal 2 dagen goed, een donkere stevige wijn met veel tannines kun je gemakkelijk 3 dagen bewaren.
Voor beide soorten wijn geldt dat je de open fles het beste op een donkere plek bewaar, met de kurk of vacuümpomp erop.
Wanneer is geopende fles rode wijn niet meer goed?
Heb je een fles een paar dagen langer open dan drie dagen, dan kun je hem nog wel drinken, maar is de smaak wel verder achteruit gegaan.
Wanneer de wijn een zurige of scherpe smaak en geur heeft kun je de wijn beter niet meer drinken. Ook wanneer de rode wijn eerder wat bruinig eruit ziet of bubbeltjes heeft, dan kun je de rode wijn niet meer drinken. Het drinken van bedorven rode wijn is niet aan te raden, je kunt er gelukkig niet heel ziek van worden en alleen een beetje misselijk.
Heb jij een fles rode wijn open staan? Zoek dan een gezelschapsmaatje op en zorg dat de fles binnen drie dagen leeg is. Proost!