Sint Janskruid olie

Sint janskruid is een plant met stervormige, gele bloemen die te vinden is in Europa, Noord- en Zuid Amerika, Australië, Nieuw Zeeland en Oost Azië. Sint Janskruid olie wordt gemaakt uit de bloemen en knoppen van de plant. De olie wordt voornamelijk gebruikt bij depressiviteit, vermoeidheid, angststoornissen, stress, slapeloosheid en verminderde eetlust.

Sint janskruid kan mogelijk bijwerkingen geven. Deze bijwerkingen worden onderaan de pagina vermeldt. 

De (mogelijke) doeleinden van sint janskruid olie: 

1. Depressie
2. Stress en Nervositeit
3. Vermoeidheid en Slapeloosheid
4. Verminderde eetlust
5. Wondjes en Littekens
6. Stijve spieren
7. Groeipijn
8. PMS en Menopauze
9. Kanker (disclaimer: st. janskruid gebruiken wordt niet aangeraden)
10. ADHD

Disclaimer: Niet al de bovengenoemde doeleinden worden wetenschappelijk bewezen of onderbouwd. Een olie is ook nooit een vervanger voor een medicijn of professionele hulp. Neem bij klachten contact op met een arts of specialist. 

Lees ook de bijwerkingen onderaan de pagina. Sint Janskruid olie is een krachtige olie, die een aantal bijwerkingen kan veroorzaken. 

Weten welk product en merk wij aanraden?

sint janskruid etherische olie

Depressie, stress en vermoeidheid tegengaan met Sint Janskruid olie

Verdrietig en somber zijn, verlies van interesse of plezier in de dagelijkse dingen – dit zijn voor iedereen bekende symptomen. Maar als deze symptomen lange tijd aanhouden en ons leven gaan overheersen kan het een depressie zijn.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is depressie de meest voorkomende ziekte wereldwijd. Ze schatten dat 350 miljoen mensen wereldwijd last hebben van depressie.

Uit studies blijkt dat Sint Janskruid olie werkt bij milde tot matige depressie. In een onderzoek met 241 personen blijkt dat de depressie symptomen met 68,6% verminderd is in de Sint Janskruid olie groep. In de groep die een antidepressivum kreeg waren de symptomen met 33,5% afgenomen. (1) Sint Janskruid olie heeft daarnaast minder bijwerkingen als een antidepressivum, bijvoorbeeld een verminderde sexdrive. Let er wel op dat dit slechts één onderzoek is. 

Sint Janskruid olie zou ook goed werken bij mensen die lijden aan seasonal affective dissorder (SAD) een seizoensgebonden depressie. De olie zou krachtig werken in combinatie met licht therapie.

Sint janskruid olie wordt in de aromatherapie ook veel gebruikt bij stress, nervositeit, angsten, slapeloosheid en vermoeidheid.

Deze olie reageert wel met andere medicijnen zoals antidepressiva, zie ook de bijwerkingen die onderaan de pagina genoemd worden. Wil je een etherische olie die iets milder is? Kies dan voor lavendelolie of frankincense olie. Lees ook ons artikel over etherische olie bij depressie. 

Let op: Bij depressieve gevoelens raden we aan om er met iemand over te praten. Oliën kunnen je ondersteunen, maar zijn geen vervanger voor medicijnen of professionele hulp. Het is belangrijk om goede hulp te zoeken. 

Wondjes en littekens behandelen met Sint Janskruid olie

Sint Janskruid heeft antibacteriële, pijnstillende en ontstekingsremmende eigenschappen. Hierdoor is het een goed, natuurlijk middeltje om te gebruiken bij milde wonden en brandwonden. Het zorgt ervoor dat de wond beter en sneller heelt, waardoor ook de kans op een zichtbaar litteken kleiner wordt.

Breng de olie niet direct aan op een open wond. Laat het drogen en zorg dat de wond dicht is. 

Stijve spieren behandelen met Sint Janskruid olie

Sint Janskruid olie zou wonderen doen bij stijve spieren en spierpijn. Onderzoek geeft aan de olie mogelijk een positief effect heeft op de spieren, maar er is niet genoeg onderzoek gedaan om dit definitief te onderbouwen. Wel geven veel mensen aan baadt bij dit product te hebben en het product wordt zelfs door sommige chiropractors gebruikt. De olie wordt voor de grap weleens “chiropractor in een potje” genoemd.

Massageolie – Recept van chiropractor de Vriese (2):

  • 15 druppels rozemarijn etherische olie
  • 5 druppels pepermunt etherische olie
  • 5 druppels sint janskruid etherische olie
  • 1 eetlepel jojoba olie 

Meng alle bovenstaande ingrediënten in een donkere, glazen pot en schud het mengsel goed door elkaar. De rozemarijn en pepermuntolie stimuleren de bloedsomloop en de sint janskruid olie heeft een pijnstillende en ontstekingsremmende werking.

sint-janskruid-duivelskruid-olie

Groeipijn behandelen met sint janskruid olie

Zeker één op de vijf kinderen heeft last van groeipijn. De pijn komt het meest voor in de benen en slaat vaak ’s nachts toe. Vooral veel pubers hebben last van groeipijn omdat zij een grote groeispurt maken. (3)

Sint janskruid is een alternatief, natuurlijk middel om groeipijn te verlichten. Het heeft een pijnstillende werking. In principe wordt sint janskruid olie niet aangeraden voor kinderen jonger dan 12 jaar. Overleg dus voor gebruik bij jongere kinderen eerst met een arts.

Balsem – Meng in een bruin, glazen potje jojoba olie of amandelolie met sint janskruid olie. Gebruik hiervoor de verhouding van 3 druppels etherische olie op 1 eetlepel dragerolie. Zet het potje naast je bed of naast het bed van je puber en gebruik het ’s nachts wanneer de pijn op komt zetten. 

PMS en menopauze klachten verlichten met sint janskruid olie

Sint Janskruid olie werkt bij PMS en menopauze klachten zoals depressie, vermoeidheid, irritatie en brengt de hormonen in balans. Daarnaast zou de olie mogelijk ook werken bij opvliegers. Uit onderzoek blijkt dat sint janskruid olie mogelijk positief effect heeft bij opvliegers, maar er is niet genoeg onderzoek gedaan om dit te onderbouwen.

Kanker en sint janskruid olie

Er gaan verschillende verhalen de ronde over sint janskruid olie tegen kanker. Er zijn onderzoeken die aantonen dat sint janskruid olie de groei van kankercellen stopt en significante antitumoractiviteit laat zien. Onderzoekers geven aan dat hier mogelijk een veelbelovend medicijn van kan worden gemaakt.

Sint janskruid olie wordt echter niet aanbevolen bij het behandelen van kanker, omdat deze kan reageren in combinatie met andere medicijnen en behandelingen.

adhd-concentratie-sint-janskruid

ADHD en sint janskruid olie

Sint janskruid olie wordt veel genoemd als natuurlijk alternatief middel voor kinderen met ADHD. 

Onderzoeken laten wisselende resultaten zien, waarbij sint janskruid olie bij het ene onderzoek wel positief effect heeft op tieners met ADHD, maar bij het andere onderzoek geen effect lijkt te hebben.

Gebruik van sint janskruid olie wordt afgeraden voor kinderen jonger dan 12 jaar.

Daarnaast kun je sint janskruid olie niet gebruiken in combinatie met medicijnen als ritalin. Lees alle bijwerkingen van sint janskruid olie hieronder.

Bijwerkingen

Inwendig gebruik – Het wordt aangeraden de olie bij inwendig gebruik maximaal 12 weken achter elkaar te gebruiken. Sint janskruid olie kan bij inwendig gebruik in sommige gevallen zorgen voor slaap problemen, levendige dromen, irritatie, moeite met stil zitten, vermoeidheid, duizeligheid, hoofdpijn, huid uitslag en diarree.

Huid – Je huid kan verbranden als je na het aanbrengen van Sint Janskruid in de zon gaat zitten. Houd hier rekening mee als je de olie aanbrengt op de huid. Breng de olie niet direct aan op de huid, maar verdun deze met een dragerolie.

Operatie – Stop met gebruik van sint janskruid olie ruim 2 weken voordat je een operatie moet ondergaan. Dit omdat de olie kan reageren met de verdoving.

Afgeraden voor – Sint janskruid olie wordt afgeraden voor vrouwen die zwanger willen worden, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, kinderen jonger dan 12 jaar, mensen met bipolar disorder, schizofrenie, Alzheimer. Mensen met een aandoening wordt aangeraden een arts of aroma specialist te raadplegen voordat ze etherische olie gebruiken. 

Reactie met medicijnen – Sint janskruid wordt afgeraden in combinatie met vele medicijnen. RIVM adviseert consumenten kruiden preparaten met Sint Janskruid niet te gebruiken in combinatie met geneesmiddelen. 

Sint janskruid olie is een natuurlijk, alternatief product en geen medicijn. Neem bij twijfel of bij (ernstige) klachten altijd contact op met je dokter.

Hoewel sint janskruid olie geen medicijn is, is het wel belangrijk dit product verstandig en met mate te gebruiken.

RIVM: “Wat de effecten zijn van langdurig gebruik van sint-janskruid is niet bekend. Tenslotte is de samenstelling van kruidenpreparaten met sint-janskruid vaak onbekend. Hierdoor is het ook moeilijk te beoordelen wat de effecten van een product zijn.”

Meer over sint janskruid olie

Sint Janskruid wordt in Latijns Hypericum Perforatum genoemd en in het Engels St. John’s Worth. In Nederland heeft het ook wel de bijnaam jaag-den-duivel. Deze laatste naam kreeg het kruid omdat het in de oudheid gebruikt werd bij duiveluitbanning. Sint janskruid olie heeft antidepressieve, pijnstillende, antivirale, ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen.

Sint janskruid olie kan mogelijk reageren in combinatie met verschillende medicijnen. Om deze reden zijn producten met sint janskruid olie als ingrediënt verboden in Frankrijk. In een aantal andere landen is de olie alleen op recept verkrijgbaar. Sint janskruid olie kan worden verkregen in capsules, in een thee variant en in etherische olie.

Weten welk product wij aanraden?

* DoeMaarNatuurlijk.nl doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.

**Al onze artikelen zijn geschreven aan de hand van opgezochte feiten, de publicaties van aroma specialisten, homeopatische artsen en wetenschappelijke onderzoeken.