Wat is een Manuele Lymfedrainage Massage?

manuele lymfedrainage massage oedeem behandeling

Tijdens mijn gesprek met holistisch huidspecialist Chantel van Eijsden bespraken we ook het onderwerp manuele lymfedrainage massage. Een hele mond vol en lang niet voor iedereen duidelijk wat dit precies inhoudt. Daarom ben ik erin gedoken en heb ik alle nodige informatie voor je op een rijtje gezet.

In dit artikel:

  1. Wat is een manuele lymfedrainage massage?
  2. Voordelen
  3. Hoe vaak is het nodig?
  4. Wat kun je na de tijd verwachten?
  5. Bijwerkingen – is het veilig?
  6. Waar kun je deze massage laten doen?
  7. Kun je dit zelf doen?

Wat is een manuele lymfedrainage massage?

Chantel van Eijsden: “Een manuele lymfedrainage is een massage die héél erg zacht is. Je raakt maar net de huid aan. En dan geef je een hele zachte druk, zodat de huid als het ware heel iets opgerekt wordt. Dit is zo’n krachtige massage. Als je heel zachtjes masseert voel je het vocht en de afvalstoffen stromen door het lichaam. Het afvoeren hiervan gaat dan zo’n 15-25 keer sneller dan normaal.

Het voordeel is dat je vocht afvoert, bijvoorbeeld na een operatie of bij een zwangerschap. Je voert afvalstoffen heel goed af, bijvoorbeeld bij acne en eczeem. Daarnaast werkt je op het parasympatisch zenuwstelsel. Het zenuwstelsel dat jouw kalmeert. Dus of je nu wilt of niet, als je deze massage langdurig ondergaat wordt je vanzelf rustig.”

Een manuele lymfedrainage massage wordt ook wel oedeem behandeling genoemd. Misschien komt deze benaming je bekender voor.

Lees het hele interview met Chantel hier. Of beluister de podcast (aflevering 1)

Voordelen van een lymfedrainage

Een lymfedrainage massage is in principe voor iedereen heerlijk ontspannend. Mensen met de volgende problemen hebben er extra veel baat bij:

  • Lymfoedeem
  • Fibromyalgie
  • Zwelling of oedeem
  • Huidaandoening
  • Vermoeidheid
  • Slapeloosheid
  • Stress / spanning
  • Spijsverteringsproblemen
  • Artritis
  • Migraines
  • Energie boost
  • Immuunsysteem versterken

Daarnaast geven specialisten ook aan verbeteringen te hebben gezien bij de volgende problemen:

Trauma, gynaecologische problemen, tandpijn, periodontitis, rosacea, rimpels, wallen onder de ogen, hangende borsten, cellulitis, prikkelbare darmsyndroom, ziekte van Crohn, chronische verstopping,

Jetlag, chronische vermoeidheidssyndroom, PMS, menstruatieproblemen, allergie, hoofdpijn, epilepsie, nekpijn, whiplash, pijn in de onderrug, hooikoorts, astma, bronchitis, psoriasis, spit, lupus,

Jicht, spierpijn, littekens, verbranding, blaasproblemen, nierproblemen. (bron)

Mensen mogen geen lymfemassage ondergaan als ze congestief hartfalen, bloedstolsels, nierproblemen, infecties of circulatieproblemen hebben. Als een persoon medische aandoeningen heeft, moeten ze eerst met een arts praten voordat ze een lymfatische massage proberen. (bron)

Hoe werkt een lymfedrainage massage?

Een manuele lymfedrainage massage wordt uitgevoerd door een oedeemtherapeut. Je kunt de basishandelingen zelf aanleren zodat je jezelf thuis een massage kunt geven, maar er wordt aangeraden dit vooraf wel te overleggen met je dokter.

In het filmpje hieronder zie je hoe een oedeemtherapeut van ziekenhuis Isala in Zwolle een oedeem massage (lymfedrainage massage) aan een patiënt geeft. Zo heb je een beetje een beeld van de massage.

Hoe vaak is het nodig?

Hoe vaak je een lymfedrainage massage nodig hebt, verschilt per persoon en per klacht. Een lymfedrainage massage is bijvoorbeeld zeer geschikt als je gestrest en moe bent. Maar je zult dan wel meerdere keren terug moeten komen voor optimaal effect, ongeveer vier keer.

Voor het versterken van het immuunsysteem staat een voorbeeld van 4 sessies in één maand en daarna om de paar maanden een herhaling.

Voor een intensieve behandeling voor zwellingen o.i.d. kun je het volgende voorbeeld aanhouden:

[table id=7 /]

Dus om het optimale en gewenste resultaat te krijgen moet je vooraf weten waar je aan begint en hier echt aan toegewijd zijn. Als je halverwege afhaakt kun je natuurlijk niet het gewenste resultaat verwachten.

Let op: De schema’s hierboven zijn voorbeelden. Wil je echt weten wat voor jou en jouw probleem het exacte aantal massages is? Neem dan contact op met een oedeemtherapeut bij jou in de buurt. Dit kan bij een fysio zijn, maar ook bij een huidspecialist of masseur met de juiste papieren.  

Wat kun je na de tijd verwachten?

Na een manuele lymfedrainage massage kun je verwachten dat je je licht en ontspannen voelt. Zowel in je hoofd als in je lichaam. Je spieren zijn ontspannen.

Je kunt je ook tijdelijk licht en wollig voelen of last hebben van brain fog. Dit trekt meestal snel weg. Het kan zijn dat je vaker naar het toilet moet (voor zowel nummer 1 als 2) en dat je enorme dorst of trek hebt.

Je kunt je ook een beetje moe voelen en behoefte hebben aan een dutje.

Mensen met zwelling ervaren mogelijk na de eerste massage al dat de zwelling iets afneemt. Mensen met stijfheid of fybromyalgie ervaren mogelijk al minder stijfheid. Na herhaaldelijke massages volgen meer voordelen.

Je kunt het effect van de massage versterken door het volgende:

  • Drink veel water
  • Beweeg voldoende
  • Eet veel groente en fruit
  • Verminder de inname van verwerkt eten

Bijwerkingen – Is een lymfedrainage massage veilig?

De massage is veilig en geschikt voor de meeste mensen. En voor de meeste mensen is de massage echt een aanrader die alleen maar positieve gevolgen heeft. Echter, zoals we eerder al aangaven, mogen mensen geen lymfemassage ondergaan als ze congestief hartfalen, bloedstolsels, nierproblemen, infecties of circulatieproblemen hebben.

Als een persoon medische aandoeningen heeft, moeten ze eerst met een arts praten voordat ze een lymfatische massage proberen. (bron)

Waar kun je dit laten doen?

Je kunt dit laten doen bij iemand die een cursus of opleiding voor een oedeem behandeling of lymfedrainage heeft gedaan. Dit kan bijvoorbeeld op de dermatologie afdeling van het ziekenhuis, maar ook bij bepaalde fysiotherapeuten, masseurs en huidspecialisten.

Deze behandeling wordt voor bepaalde aandoeningen gedeeltelijk vergoed vanuit de basisverzekering. Bij een aanvullende verzekering worden sommige behandelingen (afhankelijk van jouw aandoening) helemaal vergoed. Een goed idee om hier dus even in te duiken.

De kosten van een lymfedrainage massage bij een salon liggen veelal tussen de 45-70 euro per sessie. Vaak zijn er meerdere sessies nodig.

Je kunt eenvoudig een aanbieder in jouw omgeving vinden door op google te zoeken naar “oedeem behandeling plaatsnaam” of “lymfedrainage plaatsnaam”. Als je op oedeem behandeling zoekt kom je vaak fysiotherapeuten tegen of ziekenhuizen. Zoek je op lymfedrainage massage, dan kom je meer beautysalons, huidspecialisten en masseurs tegen.

Kun je het zelf doen?

Dat is zeker mogelijk, al wordt het niet aangeraden zomaar met lymfedrainage technieken aan de gang te gaan. Zeker niet bij een medische aandoening, overleg dan even met je arts.

Maar als je een chronische aandoening hebt en hiervoor vaak naar de therapeut moet, kan het om verschillende redenen handiger zijn om het thuis te doen. Om financiële redenen bijvoorbeeld, of omdat je het prettiger vind. Denk er dan eens over na om zelf een goede cursus te volgen.

Een cursus kost al gauw 300-800 euro, maar bij een chronisch probleem kan dit zeker lonen. Je kunt hiervoor terecht bij Zonnevlecht Opleidingen, Wellness Acedemie of Welness Instituut. Waarom zo’n verschil in prijs? De één biedt echt een basiscursus en de ander biedt een volledige opleiding waar ervaring met massage verplicht is.  

Nawoord

Ik hoop dat je nu alles weet wat je moet weten over dit onderwerp. Let op dat bepaalde dingen die in dit artikel genoemd worden heel algemeen genomen zijn. Voor persoonlijk advies zul je even contact moeten zoeken met een specialist. Veel specialisten zijn erg lovend over deze vorm van massage en geven aan dat deze massage bijna iedereen voordelen kan bieden.