Je kunt zelf vrij eenvoudig en snel proteïne repen maken. Door ze in bulk te maken en ze in de koelkast te bewaren, kun je er de hele week van smullen.
Een proteïne reep is een handig en gezond tussendoortje voor op je werk en is heel goed om te nemen na het sporten.
De meeste ingrediënten heb je waarschijnlijk al wel in huis.
Ingrediënten:
- 250 gram havermout
- 150 ml sojamelk (of gewone melk)
- 2-3 eetlepels honing
- 50 gram cacao
- 3 handjes noten en zaden
- 2 schepjes proteïne poeder van een merk naar keuze
- Optioneel: vijgen of dadels
Met bovenstaand recept kun je ongeveer tien repen maken, afhankelijk van hoe groot je ze snijdt. (dit ging bij ons niet helemaal soepel) Je bent er ongeveer 15-20 minuten mee bezig.
Instructies:
Stap 1 – Weeg de havermout af en doe het in een kom. Met een staafmixer maak je er een grove poeder van.
Stap 2 – Je kunt de noten even roosteren voor extra smaak, maar dit hoeft niet. Maak kleine stukjes van de nootjes door middel van een mes of vijzel.
Stap 3 – Voeg de nootjes, zaden, proteïnepoeder en cacao toe aan de kom met havermout. Roer de ingrediënten goed door elkaar.
Stap 4 – Voeg nu de honing en sojamelk toe en roer het geheel goed door, totdat het een plakkerig geheel wordt.
Is het geheel te droog en valt het steeds uit elkaar, voeg dan voorzichtig wat vocht toe. Is het geheel juist te nat waardoor het een papje is geworden? Voeg dan wat havermout toe, of doe de schaal even in de vriezer. (let op of je schaal hiervoor bestand is).
Stap 5 – Bedek een rechthoekige ovenschaal met een velletje bakpapier.
Giet het mengsel in de ovenschaal en druk het mengsel zo plat mogelijk op de bodem van de schaal.
Stap 6 – Zet de schaal in de koelkast en laat het minstens 2 uur stijven.
Stap 7 – Haal de schaal uit de oven en til het bakpapier eruit. Pak een pizza snijder en snijd de repen in mooie, gelijke stukken. (dit is ons helaas niet helemaal gelukt, haha!)
Je kunt de repen het beste in de koelkast bewaren en er één of twee meenemen in aluminium folie of een vershoudbakje als je op pad gaat.
Met dit ‘basisrecept’ kun je heel veel variaties maken. Hieronder wat ideetjes die wij ook zeker zelf nog gaan proberen in de toekomst:
Variatie 1 – Kokos & chocola
Strooi een laagje kokos snippers op de bodem van de ovenschaal voordat je het mengsel erin giet.
Smelt een paar blokjes pure chocola en giet deze aan het einde over het mengsel heen.
Variatie 2 – Pistache & vijgen
De combinatie van pistache en vijgen is verassend lekker! Vervang de nootjes in het originele recept voor stukjes pistache.
Snijd 2 verse vijgen in stukjes en voeg deze toe aan het mengsel.
Variatie 3 – Amandel & vanille
Een lekkere, subtiele smaak combinatie: amandel en vanille.
Vervang de noten in het originele recept voor stukjes amandel en de pindakaas voor almond butter.
Voeg een paar druppeltjes vanille smaakstof toe aan het mengsel. Als je niet van kunstmatige smaakstoffen houdt kun je een vanille stokje een tijdje in iets warm gemaakte amandelmelk (laat het niet koken) laten staan zodat de smaken fuseren.
Variatie 4 – Yoghurt & rood fruit
Nog zo’n lekkere, frisse combi! Vervang de amandelmelk voor 3 eetlepels Griekse yoghurt en voeg wat fijngesneden, rood fruit toe. Zoals granaatappelpitjes, frambozen, rode bessen, aardbeien etc.
Probeer ook gewoon zelf wat variaties. Je hoeft het recept niet zo nauw te nemen! Vind je het standaard recept bijvoorbeeld iets te bitter? Voeg wat meer zoete ingrediënten toe.
Je mogelijkheden zijn oneindig! Heb er vooral plezier mee en probeer veel nieuwe dingen uit, dan blijven de repen ook verassend en lekker. Eetsmakelijk! 🙂
Bekijk ook ons recept voor een gezonde (proteïne) taart zonder suiker.