Antivirale Etherische Oliën

etherische olie corona virus

Met de virussen volop in het nieuws ben je misschien op zoek naar een manier om jezelf te weren. Op DoeMaarNatuurlijk houden we ons voornamelijk bezig met natuurlijke oplossingen en middelen, zoals etherische oliën.

Kan etherische olie helpen tegen een virus? Het antwoord is ja en nee. Etherische olie zal een virus niet 100% weren en kan niet voorkomen dat je ziek wordt. Toch kan een etherische olie je beschermen en ondersteunen. Hoe? Dat bespreken we in dit artikel.

De eigenschappen van etherische oliën

Etherische oliën hebben ieder hun eigen eigenschappen. Zo kan een olie antivirale eigenschappen, antibacteriële en antiseptische eigenschappen hebben. Ook zijn er oliën die het immuunsysteem helpen versterken.

Antivirale werking – Als een product een antivirale werking heeft, betekent dit dat het werkt tegen virussen.

Antibacteriële werking – Een product met antibacteriële eigenschappen doodt bacteriën.  

Antiseptische werking – Wanneer een product een antiseptische werking heeft, betekent dit dat het ontsmet.

Welke oliën werken het best bij een virus?

 • Pepermunt etherische olie
 • Thijm etherische olie
 • Eucalyptus etherische olie
 • Tea tree (theeboom) olie
 • Kruidnagel etherische olie

Pepermuntolie

Pepermuntolie heeft sterke antivirale, pijnstillende en antimicrobiële eigenschappen. De olie wordt gezien als één van de beste etherische oliën bij verkoudheid, griep en hoest. De voornaamste ingrediënten zijn menthol (50-60 procent) en menthon (10-30 procent). Menthol is krachtig in het vrijmaken van de luchtwegen.

Wil je weten welk merk wij aanraden?

Thijm olie

Thijm etherische olie heeft antiseptische, antibacteriële en kalmerende eigenschappen. Daarnaast kan de olie het immuunsysteem versterken. Om deze reden is de olie zeer geschikt voor gebruik bij verkoudheid en griep.

Bekijk onze aanrader. 

Eucalyptus olie

Eucalyptusolie heeft antiseptische- en antibacteriële eigenschappen en geeft vrijwel direct verlichting bij een verstopte neus. Fabrikanten van bekende middeltjes als Vicks en VapoRub gebruiken eucalyptus olie als één van hun ingrediënten.

Het zorgt ervoor dat er meer lucht door je luchtwegen komt en dat het slijm verdund wordt en loskomt, waardoor het makkelijk op te hoesten is. Eucalyptus olie zou ook erg effectief werken bij griep en voorhoofdsholte ontsteking omdat het bacteriën doodt en ontsmettend werkt.

Wil je weten welk merk wij aanraden?

Tea tree olie

Tea tree olie wordt in Australië al meer dan 100 jaar gebruikt vanwege zijn antibacteriële, antivirale en schimmeldodende eigenschappen. Vandaag de dag wordt Tea tree olie in Australië, Europa en Noord-Amerika veel gebruikt als antiseptisch, ontstekingsremmend middel om problemen als puistjes, verkoudheid en wondjes tegen te gaan.

De ontsmettende en bacterie dodende werking van tea tree olie maakt het een perfect huishoudelijk middeltje bij een zere keel, verkoudheid of hoest.

Bekijk onze aanrader. 

Kruidnagelolie

Kruidnagelolie heeft antibacteriële, antiseptische, ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen. Daarnaast versterkt kruidnagel het immuunsysteem en houdt het ziektes op afstand. Hierdoor is het een zeer geschikt huishoudelijk middeltje om te gebruiken bij verkoudheid.

Kruidnagel etherische olie reinigt ook de lucht in huis en maakt het vrij van bacteriën. Een goede olie om te gebruiken in je aroma diffuser bij griep.

Bekijk onze kruidnagelolie aanrader. 

Hoe gebruik je etherische olie tegen of bij een virus?

Je kunt etherische olie op verschillende manieren gebruiken.

Preventief

Diffuser – Wil je voorkomen dat je ziek wordt? Gebruik de olie dan in een diffuser om de lucht in je huis te reinigen, bijvoorbeeld nadat iemand op bezoek is geweest die verkouden was of hoestte.

Lees ook ons artikel: De beste aroma diffusers

Immuunsysteem versterken – Je kunt kruidnagelolie ook preventief gebruiken om je immuunsysteem te versterken. Gebruik de olie in een diffuser of draag het bij je. Dit doe je door 1 theelepel dragerolie (bijv. jojoba olie of kokosolie) te mengen met 1 druppel etherische olie. Dit mengsel kun je vervolgens op je polsen of nek inmasseren.

Handcrème – Voeg een druppeltje tea tree olie toe aan je handcrème en smeer je handen hiermee in. Houdt er wel rekening mee dat dit niet even krachtig werkt als een speciale handgel. Ook handen wassen blijft alsnog belangrijk, deze handcrème is vooral in geval van nood een uitkomst. 

Let op: dit wordt sterk afgeraden voor kinderen, vooral voor kleine kindjes die hun handen in hun mond stoppen. Eterische oliën komen dan in hun mond terecht, wat absoluut niet de bedoeling is en in sommige gevallen zelfs gevaarlijk is. 

Bij griepklachten

Stomen – Bij griepklachten kun je ervoor kiezen om te stomen met bijvoorbeeld eucalyptus olie, pepermunt olie of tea tree olie. Hiermee maak je de luchtwegen vrij en doodt je bacteriën die zich in je holtes bevinden.

Warm bad – Je kunt ook een lekker warm bad voor jezelf maken. Pepermuntolie is hier niet geschikt voor, maar de andere bovengenoemde oliën wel. Meng een paar druppels olie met je badolie voordat je het toevoegt aan het water. Dit om eventuele huidirritatie te voorkomen. (lees ook ons artikel: olie recepten voor in bad)

Balsem – Je kunt ook eenvoudig zelf een verkoudheidsbalsem maken. Dit doe je door een theelepel kokosolie (of andere dragerolie) te mengen met een druppel eucalyptusolie. Hierin zit een stofje dat ook gebruikt wordt door merken als Vicks en VapoRub. 

Extra tips

Deze tips heb je misschien veel vaker gehoord, maar willen we toch nog even benoemen.

 • Was je handen regelmatig, vooral na contact met andere mensen.
 • Zorg dat je genoeg slaap krijgt.
 • Eet goed en gezond.
 • Drink voldoende water.
 • Hoest in je elleboog.
 • Vermijd grote groepen mensen.

Bijwerkingen van etherische olie

Huid – Breng etherische olie nooit rechtstreeks aan op je huid. Dit kan zorgen voor irritaties en allergische reacties. Meng het eerst met een dragerolie. 

Zwangerschap – Etherische olie wordt afgeraden voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. 

Kinderen – Etherische olie wordt over het algemeen afgeraden voor zeer jonge kinderen en baby’s. 

Medicijnen – Wanneer je gebruik maakt van medicijnen is het van belang eerst met je dokter te overleggen voordat je gebruik gaat maken van etherische oliën. Dit omdat etherische oliën effect kunnen hebben op je bloeddruk of suikerspiegel. En omdat de oliën in enkele gevallen kunnen reageren in combinatie met bepaalde medicijnen. 

Nawoord

Hopelijk hebben we je voldoende informatie gegeven over de werking van etherische oliën bij en tegen virussen. Etherische olie kan een virus dus niet voorkomen, maar kan je preventief wel extra bescherming geven en kan je bij besmetting wat verlichting en ondersteuning bieden. Als je grieperig bent, wensen we je veel beterschap toe!