7 Voordelen van Sinaasappel Olie

sinaasappel olie

Essentiële sinaasappel olie wordt gemaakt uit de vrucht van de Citrus sinensi, de sinaasappel plant. De olie wordt ook wel zoete sinaasappel genoemd. Een warme geur die het humeur opbeurt en sombere gedachtes verdrijft. Het wordt gebruikt bij psychische doeleinden, maar ook ontstekingen en hygiëne doeleinden.

Wat is sinaasappel olie?

Etherische sinaasappel olie is een zeer sterk geconcentreerde plant olie, die vervaardigd wordt door middel van koude persing uit de vrucht van de sinaasappel plant. Soms worden ook de bloemen en takken van de plant gebruikt.

De (mogelijke) doeleinden van sinaasappel olie

  1. Acne verminderen
  2. Stress verminderen
  3. Angstklachten en sombere gedachten verminderen
  4. Stemming verbeteren
  5. Pijn verlichten
  6. Ontsteking tegengaan
  7. Schoonmaak middel

Onze aanrader? Deze sinaasappel olie van Tisserand. Gaat het je niet zozeer om de werking maar meer om de geur? Dan is deze goedkopere variant olie ook prima geschikt. Die laatste raden we echter niet aan als je echt de optimale eigenschappen van sinaasappel olie wilt benutten. 

Etherische olie is overigens nooit een vervanger voor een medicijn of behandeling. Ga bij (ernstige) klachten altijd naar je arts of specialist. 

Sinaasappel olie kan volgens velen ook goed gebruikt worden tijdens koken en bakken. Maar let op dat je dan echt producten koopt die hiervoor ontwikkeld zijn. Veel etherische oliën zijn niet geschikt voor inname en zelfs gevaarlijk! Sommige oliën van goedkopere merken zijn ook geen pure oliën, maar synthetische oliën met parfum. Deze zijn absoluut niet geschikt voor inname.

Acne verminderen

Sinaasappel olie werkt ontstekingsremmend en heeft antimicrobiële eigenschappen. Hierdoor kan deze acne klachten verminderen en mogelijk tegengaan.

Een studie uit 2014 waarin 28 proefpersonen werden gebruikt suggereert dit ook. (bron) Al is dit slechts één onderzoek en is er geen testgroep met placebo geweest ter vergelijking.

Je zou een druppel sinaasappel olie kunnen mengen met je nachtcrème. Of een druppel sinaasappel etherische olie met 1 theelepel jojoba olie en deze aanbrengen als gezichtsmasker.

Een andere etherische olie die een krachtige werking heeft tegen acne en puistjes is tea tree olie.

Stress en angst verlichten, stemming verbeteren

Sinaasappel olie heeft een rustgevend en opbeurend effect op de geest. Hierdoor is het zeer geschikt bij klachten als stress en angstige gevoelens.

Uit twee verschillende onderzoeken blijkt dat sinaasappel olie de geest kalmeert en alerter maakt, maar ook het lichaam kalmeert, door de bloeddruk en de hartslag te verlagen. (bron)

Je kunt een paar druppels etherische olie toevoegen aan je aroma diffuser. Hiermee verspreid je de geur in huis en gaat je woning ook nog eens lekker ruiken!

Moet je op pad? Dan kun je een druppeltje olie mengen met een beetje jojoba olie en deze aanbrengen op je polsen en achter je oor. De geur zal dan gedurende de dag bij je blijven en je ondersteunen. Goed idee als je een stressvolle vergadering of presentatie hebt!

Pijn en ontstekingen verlichten

Of sinaasappel daadwerkelijk effectief is bij pijn, is nog niet helemaal duidelijk. Een paar kleine studies suggereren van wel, maar er is meer onderzoek nodig om dit te kunnen onderbouwen.

Wij zouden hierbij zeggen: Baad het niet, schaadt het niet. Dus heb je last van spierpijn of gewrichtspijn en heb je een potje sinaasappelolie in huis? Probeer het dan gewoon eens.

De ontstekingsremmende eigenschap is waarschijnlijk in verband te leggen met de mogelijke pijnstillende eigenschap. Sinaasappel olie heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Smeer de olie echter niet zomaar op een open wond om ontstekingen te voorkomen!

Heb je een onderhuidse ontsteking? Of reumatische klachten door ontstekingen? Probeer dan eens een massage olie van 50 ml jojoba olie (of amandel olie) en 10 druppels sinaasappel olie. Deze massage olie zal de plek verwarmen, de bloedsomloop stimuleren en ontstekingen remmen. Mogelijk helpt dit ook bij pijn.

Wel zijn er oliën waarvan het effect bij deze klachten bewezen zijn. Dus wil je een olie aanschaffen tegen pijn? Dan raden we je aan toch een andere olie te proberen. Lees hier meer over etherische olie bij spierpijn of etherische olie bij reumatische klachten.

Schoonmaak middel

Sinaasappel olie werkt ook tegen bacteriën en schimmel, al zijn er oliën die krachtiger werken zoals citroen, eucalyptus, tea tree en kruidnagel. Sinaasappel is een goede om mee te mengen. Niet alleen om zijn eigenschappen, maar ook omdat het gewoon een lekkere geur geeft tijdens het schoonmaken.

Onze tip: Maak een sprayflacon klaar met water, een aantal druppels sinaasappelolie en eucalyptus olie en een scheutje alcohol (hierdoor blijft het mengsel langer goed). En boenen maar!

sinaasappel essentiele etherische olie

Hoe gebruik je sinaasappel olie?

Je kunt etherische oliën op vele verschillende manieren gebruiken.

Verdampen

Door middel van bijvoorbeeld een aroma diffuser kun je de olie verdampen. Heb je nog nooit met een diffuser gewerkt? Begin met een paar druppeltjes. Een etherische olie is ontzettend sterk geconcentreerd en van een paar druppels kunnen al veel geuren vrij komen.

Houd altijd een deur open, helemaal met kinderen of huisdieren in huis. Hun reuk is vele malen sterker als die van ons. (en sommige oliën zijn zelfs giftig voor dieren) Door een deur open te laten geef je ze de mogelijkheid om zich terug te trekken.

Sinaasappel olie laat zich goed mengen met citroen, den, eucalyptus, kaneel, kruidnagel, lavendel, patchoeli, sandelhout en ylang ylang. Zo kun je eindeloos mengen en heerlijk geuren samenstellen.

Op de huid

Wil je sinaasappel aanbrengen op de huid? Bijvoorbeeld om de olie bij stress bij je te dragen? Of als massage olie? Meng de olie dan met een dragerolie, zoals jojoba olie, amandelolie of druivenpitolie. Je kunt hiervoor de verhouding gebruiken van ongeveer 10 druppels etherische olie op 50 ml dragerolie (volwassenen). Of 1 druppel etherische olie op 1 theelepel dragerolie.

Onze aanrader? Deze sinaasappel olie van Tisserand. Gaat het je niet zozeer om de werking maar meer om de geur? Dan is deze goedkopere variant olie ook prima geschikt. Die laatste raden we echter niet aan als je echt de optimale eigenschappen van sinaasappel olie wilt benutten. 

Mogelijke bijwerkingen

Laat je niet afschrikken door de lijst met mogelijke bijwerkingen hieronder. Etherische olie is prima veilig te gebruiken, vooral in de diffuser. Toch vinden wij het wel zo prettig om wat aandachtspuntjes te benoemen. 

Allergische reactie – Elke etherische olie kan een allergische reactie op de huid veroorzaken. Test daarom altijd eerst een klein stukje huid.

Zonlicht – Sommige citrus oliën kunnen een reactie op de huid geven als ze in contact komen met direct zonlicht. Na het aanbrengen van zo’n olie wordt daarom afgeraden nog de volle zon in te gaan.

Kinderen – Etherische oliën worden over het algemeen afgeraden voor gebruik op of bij hele jonge kinderen. Sinaasappel olie is over het algemeen vrij zacht en kan volgens experts al heel vroeg gebruikt worden (via diffuser), al verschillen de meningen hierover ook.

Zwangere vrouwen – Gebruik van etherische olie op zwangere vrouwen wordt over het algemeen afgeraden omdat sommige oliën effect hebben op bijvoorbeeld de hormonen, bloeddruk of bloedsuikerspiegel. Ook is er niet voldoende onderzoek gedaan naar de effecten van etherische olie bij zwangere vrouwen. Wil je toch etherische oliën blijven gebruiken? Win dan advies in van een expert.

Medicijnen of medische aandoening – Gebruik je medicijnen of heb je last van een medische aandoening, dan is het ook verstandig om eerst te overleggen met een arts of specialist alvorens je gebruik gaat maken van etherische oliën. Dit omdat de oliën effect kunnen hebben op bijv. je hormonen, bloeddruk, of bloedsuikerspiegel. Ook kan etherische olie functioneren als bloedverdunner, of kunnen de oliën een reactie geven in combinatie met bepaalde medicijnen.

Huisdieren – Gebruik niet zomaar etherische olie voor je huisdier. Helemaal niet direct op hun huid! De neus en huid van dieren zijn vele malen gevoeliger dan die van een mens. Sommige oliën, zoals tea tree olie en pennyroyal, kunnen zelfs giftig zijn voor huisdieren.

* DoeMaarNatuurlijk.nl doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.

**Al onze artikelen zijn geschreven aan de hand van opgezochte feiten, de publicaties van aroma specialisten, homeopatische artsen en wetenschappelijke onderzoeken.