17 Voordelen van rozenwater

voordelen rozenwater

Rozen worden al lange tijd gezien als hét symbool voor liefde en schoonheid. De blaadjes van rozen worden gebruikt om etherische oliën, parfum en rozenwater mee te maken. Rozenwater heeft een aantal fijne beauty voordelen. In dit artikel laat ik je weten welke voordelen dat zijn en geef ik je een recept om makkelijk zelf rozenwater te maken.

In dit artikel:

 • Wat is rozenwater?
 • De 17 doeleinden van rozenwater
 • Hoe gebruik je rozenwater? – met recepten
 • De bijwerkingen van rozenwater
 • Hoe maak je zelf rozenwater? – recept

Wat is rozenwater

Rozenwater wordt gemaakt door middel van stoomdestillatie uit rozenblaadjes. Het water heeft hierdoor gelijk een lekker geurtje.

Rozenwater is honderden jaren terug te leiden naar de oude Grieken, Romeinen, Arabieren en Perzen. In deze culturen werd het product gebruikt als medicijn, parfum en voor cosmetische doeleinden.

Het bloemen watertje is rijk aan vitamine A, B3, C, E, K,  ijzer, calcium, magnesium, koper, zink en antioxidanten.

Top 17 doeleinden van rozenwater

 1. Kalmeert de huid
 2. Verminderd roodheid
 3. Hydrateert de huid
 4. Gaat een vettige huid tegen
 5. Helpt mogelijk bij puistjes en acne
 6. Reinigt de huid / geeft een glow
 7. Bevat veel antioxidanten
 8. Gaat huidveroudering tegen
 9. Gaat roos tegen
 10. Stimuleert haargroei
 11. Maakt je haar zacht
 12. Geeft je haar een glans
 13. Verlicht jeuk en infecties
 14. Geneest wondjes en littekens
 15. Werkt rustgevend
 16. Werkt opbeurend
 17. Is een heerlijk parfum

Onze aanrader? Deze organische, 100% pure rozenwater van Alteya.

Kalmeert de huid

Rozenwater heeft antibacteriële, kalmerende en ontstekingsremmende eigenschappen. Om deze reden werd het vroeger gebruikt voor cosmetische doeleinden. Als je veel irritaties of puistjes in je gezicht hebt kan rozenwater hierbij helpen. Het kalmeert de huid en gaat bacteriën en kleine ontstekingen en wondjes tegen.

Rozenwater wordt daarom ook wel door huid experts aangeraden voor acne, dermatitis en eczeem. Voeg een paar druppeltjes glycerine toe aan een eetlepel rozenwater en breng het mengsel aan op je gezicht.

Verminder roodheid

Omdat rozenwater de huid kalmeert en irritaties tegengaat, wordt ook gelijk roodheid aangepakt. Je huid kalmeert en ontstekingen en irritatie wordt gestopt. Hierdoor zie je automatisch minder roodheid in je gezicht.

Hydrateert de huid

Rozenwater is een ontzettend goed huismiddeltje om je huid mee te verzorgen. Rozenwater hydrateert, kalmeert en verzorgt je huid intensief.

Voeg na het wassen van je gezicht een paar druppeltjes glycerine toe aan een eetlepel rozenwater en breng het aan op je gezicht.

Gaat een vettige huid tegen

Rozenwater helpt de pH waarde van je huid in balans te brengen, waardoor je een overmatig vettige huid tegengaat.   

Helpt mogelijk bij puistjes en acne

Rozenwater werkt bacterie dodend en ontstekingsremmend, een goede oplossing tegen puistjes en acne. Het kalmeert de huid en helpt kleine wondjes en littekens die zich door acne vormen genezen.

Ook helpt rozenwater tegen een vettige huid, dus mocht dat de reden zijn voor het ontstaan van je acne dan is rozenwater mogelijk een goede oplossing.

Je kunt je gezicht dagelijks wassen met rozenwater, of een maskertje maken. Meng een eetlepel rozenwater met een druppeltje tea tree olie en breng het aan op je gezicht. Deze mix werkt heel krachtig tegen acne. Je kunt het masker gewoon laten zitten, of na een kwartiertje weer afspoelen.

Reinigt de huid / geeft een glow

Rozenwater verwijderd dode huidcellen, zowel in je gezicht als op je hoofdhuid. Daarnaast verwijderd het overtollige oliën en vuil die zich gedurende de dag opgestapeld heeft op je huid. Hierdoor wordt je huid gereinigd en wordt het lekker gezond. Als resultaat zul je een gezonde glow op je gezicht zien.

Bevat veel antioxidanten

Rozenblaadjes zijn van nature rijk aan antioxidanten. Om deze reden is het ingrediënt ook zo populair voor beauty producten en anti-aging producten.

Gaat huidveroudering tegen

Zoals we hierboven al aangaven zitten rozenblaadjes boordevol antioxidanten. Deze beschermen de huid tegen vrije radicalen en beschadigingen van buitenaf. Rozenwater helpt daardoor huidveroudering te voorkomen.

Om rozenwater nog iets krachtiger te maken tegen huidveroudering zou je nog een druppeltje etherische rozenolie, rozenbottelolie of geranium olie toe kunnen voegen aan een theelepel rozenwater.

Gaat roos tegen

Rozenwater reinigt de huid intensief en verwijderd dode huidcellen. Daarnaast zorgt het ervoor dat de pH waarde van je hoofdhuid in balans raakt. Hierdoor ontstaat een gezonde hoofdhuid. En een gezonde hoofdhuid die in balans is, is in principe roosvrij.

Masseer je haar twee keer per week in met rozenwater en laat het 15-20 minuten intrekken. Spoel het daarna uit. Wil je het masker nog iets krachtiger maken? Voeg dan 1 druppeltje tea tree olie of eucalyptus olie toe aan een eetlepel rozenwater. Werkt wonderen!

macadamia olie gezond haar haarmasker

Stimuleert haargroei

Vele bronnen geven aan dat rozenwater de haargroei zou stimuleren. Ik kan helaas geen wetenschappelijke bewijzen vinden die deze theorie onderbouwen. Misschien komt hier omdat rozenwater zorgt voor een gezonde en gereinigde hoofdhuid.

Ik kan het je dus niet beloven maar het is zeker het proberen waard. Gebruik rozenwater minstens een maand lang twee keer per week als haarmasker en laat het 20 minuten inwerken voordat je het uitspoelt. Vergeet niet een voor- en na foto te maken zodat je goed de verschillen kunt vergelijken.

Maakt je haar zacht en geeft een glans

Nog een fijne bijkomstigheid: rozenwater maakt je haar zijdezacht en geeft je haar een gezonde glans.

Tegen jeuk, wondjes, littekens en infecties

Rozenwater werd eeuwen geleden al gebruikt als medicijn tegen wondjes en infecties. Het water doodt bacteriën, kalmeert de huid en gaat ontstekingen tegen. Daarnaast helpt het de huid met vernieuwen en genezen.

Werkt rustgevend en opbeurend

Geuren hebben effect op onze hersenen. Een geur kan daarom veel met ons doen. De geur van rozen werkt rustgevend en opbeurend op onze geest.  

Ga je door een stressvolle, moeilijke tijd? Gebruik rozenwater dan als parfum of was je haar ermee, zodat je de geur de hele dag bij je draagt.

Hoe gebruik je rozenwater?

Ik heb hierboven al hier en daar een paar fijne receptjes genoemd, maar ik wil ze nog eens overzichtelijk op een rijtje zetten.

In de onderstaande receptjes wordt rozenwater gemengd met andere producten, zoals etherische oliën. Dit is gedaan om de werking voor het specifieke doeleinde te versterken. Je kunt natuurlijk ook gewoon pure rozenwater gebruiken.

Kalmerend Gezichtsmasker met rozenwater

Meng een eetlepel rozenwater met een paar druppeltjes glycerine en masseer het mengsel in op je gezicht. Je kunt dit masker na 20 minuten weer afspoelen, maar je kunt het ook rustig laten zitten.

Anti-acne gezichtsmasker

Meng een eetlepel rozenwater met 2 druppeltjes tea tree olie of eucalyptus olie. Masseer het in op je gezicht (vermijd de ogen) en laat het 15-20 minuten intrekken. Spoel je gezicht daarna af.

Gebruik geen etherische olie als je zwanger bent. Etherische olie is erg krachtig, een paar druppeltjes is dus meer dan genoeg.

Anti-aging gezichtsmasker

Meng een eetlepel rozenwater met een druppeltje glycerine en 1-2 druppels rozenolie, rozenbottelolie of geranium olie. Masseer het in op je gezicht. Je kunt dit masker na 15-20 minuten weer afspoelen, maar je kunt het ook rustig laten zitten.

Gebruik etherische olie niet als je zwanger bent.

Anti-roos haarmasker

Meng een eetlepel rozenwater met 2 druppeltjes eucalyptus olie of tea tree olie. Al deze producten werken erg krachtig tegen roos. Werkt wonderen!

Gebruik het masker bij hardnekkige roos 3 keer per week. Gebruik geen etherische olie als je zwanger bent.

Haarmasker voor haargroei

Meng een eetlepel rozenwater met 2 druppeltjes cederhout olie of rozemarijn olie. Deze ingrediënten werken krachtig tegen haarverlies en reinigen en stimuleren de hoofdhuid en daarmee de haargroei.

Rozenolie roos etherische olie

De bijwerkingen van rozenwater

Rozenwater is in principe veilig te gebruiken. Sommige mensen zijn helaas allergisch voor rozen, het spreekt voor zich dat zij beter geen rozenwater kunnen gebruiken.

Als je zelf rozenwater maakt van etherische oliën, zorg dat dat je niet teveel druppels etherische olie toevoegt aan het water. Dit kan zorgen voor huid irritatie, omdat etherische olie zeer geconcentreerd is.
Etherische olie is niet geschikt voor zwangere vrouwen of zeer jonge kinderen. Mensen met een medisch probleem of mensen die medicijnen gebruiken kunnen beter eerst met hun dokter overleggen of zij gebruik kunnen maken van etherische oliën, omdat sommige oliën reageren met medicijnen of bijvoorbeeld een bloed verdunnend of bloedsuiker verlagend effect hebben.

Hoe maak je zelf rozenwater? – Recept

Je kunt makkelijk zelf rozenwater maken. Er zijn twee eenvoudige opties, rozenwater met etherische rozenolie of rozenwater gemaakt van (verse) rozenblaadjes.

Optie 1: Rozenwater met etherische rozenolie

Dit recept is ontzettend snel en makkelijk te maken. Voordeel, het kan het hele jaar door gemaakt worden ook in de winter als rozen niet in bloei zijn.

Ingrediënten

 • 200 ml gedestilleerd water
 • 30 druppels rozenolie
 • Een bruine, glazen pot of sprayflacon

Instructies

Stap 1 – Destilleer 200 ml water, lees hier hoe je dat doet.

Stap 2 – Schenk het water in een fles of sprayflacon van (bij voorkeur) bruin glas.

Stap 3 – Voeg de druppels etherische rozenolie toe en schudt het geheel goed door elkaar.

Bewaren

Je kunt het mengsel nu zo’n 3 maand gebruiken. Bewaar het bij voorkeur op een droge, donkere plek.

Optie 2: Rozenwater van rozenblaadjes

Hiervoor heb je een paar rozen nodig. Het is ietsje meer werk als het eerste recept, maar nog steeds erg snel en makkelijk.

Ingrediënten

 • 3-4 rozen
 • 350 ml gedestilleerd water
 • Een scheutje sterke wodka (optioneel)
 • Een bruine, glazen pot of sprayflacon

Instructies

Stap 1 – Destilleer 350 ml water. (lees hier hoe je dat doet.)

Stap 2 – Pluk de blaadjes van de rozen en spoel ze schoon met behulp van een zeef.

Stap 3 – Doe de rozenblaadjes in een steelpannetje. Zorg ervoor dat ze gelijk verdeeld zijn over de bodem.

Stap 4 – Giet water over de blaadjes. De blaadjes moeten net ietsje onder water komen te staan. Je kunt een scheutje sterke wodka toevoegen. Hierdoor blijven de eigenschappen van de blaadjes beter behouden en blijft het rozenwater langer houdbaar. Als je huid gevoelig is voor alcohol kun je deze stap beter overslaan.

Stap 5 – Plaats een deksel over de pan en zet het vuur op een laag pitje.

Stap 6 – Zorg dat het water niet aan de kook raakt. Hierdoor gaan de eigenschappen van de rozenblaadjes verloren.  

Stap 7 – Laat de blaadjes 20 minuten in het pannetje weken. Zet daarna het vuur uit en laat het goedje heel even afkoelen.

Stap 8 – Zet de glazen pot klaar en plaats er een zeefje op.  

Stap 9 – Giet het rozen/water mengsel door de zeef in de glazen pot.

Bewaren

Je kunt rozenwater een week lang bewaren in de koelkast. Als je wodka hebt toegevoegd is dit heel iets langer.

Onze aanrader

Helemaal geen zin om rozenwater zelf te maken? Je kunt het ook gewoon kopen en het is helemaal niet zo duur. Houd er dan wel rekening mee dat er misschien ingrediënten zijn toegevoegd om het product langer houdbaar te maken en dat het dus niet meer 100% puur is. Bekijk dus eerst even goed de ingrediëntenlijst.

Organic Bulgarian Rose Water van Alteya

Fles 500 ml

Alteya is een Bulgaars familiebedrijf dat sinds 1999 bestaat, maar waarvan de recepten en werkwijze al sinds begin 1900 in de familie zit. Ze groeien lavendel en rozen in de bergen en maken hier verschillende producten van.

Het Alteya rozenwater is gemaakt van organische Bulgaarse rozen (Rosa damascena) en is 100% puur. Gemaakt door middel van stoomdestillatie uit de blaadjes van de roos.

 • 100% puur
 • Organisch
 • Bulgaarse roos
 • Vegan
 • USDA organic gecertificeerd
 • Vrij van synthetische stoffen
 • Gaat lang mee
 • Zacht voor de huid
 • Afkomstig uit de Bulgaarse bergen

Bekijk de meest recente prijs op Bol.com

Nawoord

Nu weet je alles wat je moet weten over rozenwater en kun je zelf aan de slag. Of je het nu zelf maakt of lekker makkelijk een flesje rozenwater koopt, de werking is hetzelfde.

Misschien ook interessant voor jou, onze artikelen over etherische rozenolie of rijstwater. Of bekijk onze categorie beauty & verzorging voor meer natuurlijke beauty tips!