Zelf brood bakken in de oven

zelf brood bakken oven

Brood maken is een leuke en ontspannende hobby. En het is lang niet zo moeilijk als je misschien zou denken! Na een paar keer oefenen weet je precies hoe jij jouw brood nog meer naar je smaak kan maken en kun je vele varianten testen. Mijn oma bakte dagelijks brood en zij stopte er werkelijk van alles in, van noten tot hele stukken gember. Alles is dus mogelijk.

In dit artikel geef ik je een makkelijk, basisrecept voor brood en een paar lekkere varianten daarop. Hoe lang je ermee bezig bent? Wel een paar uur. Een groot deel van deze tijd is bedoelt om het deeg te laten rijzen, dus je kunt zelf een boekje lezen of iets anders doen. Let’s get started!

Basisrecept voor 1 brood

Ingrediënten:

  • 500 gram bloem
  • 480 ml lauwwarm water
  • 7 gram droge gist
  • 1 ½ theelepel zout
  • 1 theelepel olijfolie

Benodigdheden:

  • Oven
  • Braadpan die geschikt is voor de oven
    (bv. Deze budget variant van BK of duurdere variant van Le Creuset)
  • 2 kommen

Tijd:

In dit recept moet het brood 2 x 1 ½ – 2 uur rijzen en 1 x 1 uur. Je kunt het brood ook minder vaak (2x) en minder lang (een uur) laten rijzen. Maar door het langer te laten rijzen wordt de structuur van het brood fijner en voorkom je grote luchtgaten in de binnenkant van je brood.

Ik denk dat je zo’n 25 minuten echt actief bezig bent.

Instructies:

Onder de uitgeschreven instructies vind je een instructie filmpje. 

Stap 1 – Roer de gist door het water. Geef de gist tijd om zich uit te zetten en laat het mengsel een beetje schuimig worden.

Stap 2 – Meng in een grote kom de bloem en het zout.

Stap 3 – Maak een klein kuiltje in het midden van de bloem en giet het water-gist mengsel erin.

Stap 4 – Nu is het tijd om de mouwen op te stropen en met je handen aan de slag te gaan. Maak je handen nat en beweeg de bloem van buiten naar binnen, zodat het zich langzaam mengt met het water-gist mengsel.

Stap 5 – Kneed het deeg zo’n 15 minuten stevig door elkaar. (ik vond dit gedeelte zelf best zwaar de eerste keer) In het begin zal het deeg erg plakkerig voelen, maar hoe meer het deeg zich vormt hoe minder plakkerig het wordt.

Je kunt natuurlijk ook een keukenmachine gebruiken. Voel dan telkens even totdat het deeg stevig genoeg is.

Stap 6 – Als het deeg stevig, maar licht plakkerig en elastisch aanvoelt is het klaar. Wordt je deeg maar niet stevig? Voeg dan iets meer bloem toe (niet teveel tegelijk, een beetje bloem neemt al veel vocht op). Is het deeg droog en korrelig? Dan kun je een beetje water toevoegen.

Stap 7 – Dek de kom met deeg af met vershoudfolie of een theedoek.

Stap 8 – Laat het deeg rijzen totdat het twee keer zo groot is, ongeveer 1 ½ – 2 uur. Je kunt testen of het deeg klaar is door erin te prikken met je vinger. Het deeg moet langzaam terugveren.

Stap 9 – Maak met een spatel de zijkanten van het deeg los van de kom en ‘vouw’ ze naar binnen toe, naar het midden. Doe dit een aantal keer met alle kanten, zodat het deeg weer even goed gekneed wordt.

Stap 10 – Dek de kom weer af en laat het nogmaals 1 ½ – 2 uur rijzen. Het deeg zou zich nu nog verder uit moeten zetten.

Stap 11 – Zorg ervoor dat je een platte ondergrond hebt en bestrooi dit met bloem.

Stap 12 – Haal het deeg uit de kom en leg het op de platte ondergrond. Kneed het deeg in de vorm die jij wilt (ovaal of rond). Doe dit door het deeg naar beneden te vouwen, zodat de bovenkant rond wordt en de onderkant vouwen bevat.

Stap 13 – Besprenkel de kom met een beetje olijfolie. Leg het brood erin en bestrooi met een beetje bloem.

Stap 14 – Dek de kom weer af en laat het deeg nog eens 1 uur staan.

Stap 15 – Plaats een grote oven pan met deksel in de oven en verwarm deze voor op 230 graden. Laat de pan 3 kwartier in de oven warm worden.

Stap 16 – Haal de pan uit de oven en bedek de bodem met een klein beetje bloem. Plaats het deeg voorzichtig (want, loeiheet) in de pan. Maak met een groot mes een sneetje midden over de gehele bovenkant van het deeg.

Stap 17 – Plaats de pan met deksel in de oven en bak het 45 minuten met deksel en vervolgens nog 15 minuten zonder deksel.

Stap 18 – Haal het brood uit de pan en laat het afkoelen.

Dit recept is gebaseerd op een recept van Tasty. Hun instructie video kun je hieronder bekijken.

 

Variant 1 – Pitten en zaden

Houdt je van pitten en zaden in je brood? Koop dan een potje pitten en zaden en voeg deze mix toe aan je deeg. Dit maakt je brood extra gezond en geeft het een lekkere bite.

Variant 2 – Gember en kaneel

Hier moet je van houden, maar zelf vind ik dit een heerlijke variant. Voeg aan je deeg een theelepel kaneel toe en een eetlepel geraspte, verse gember.

Variant 3 – Noten en appel

Nog zo’n lekkere variant, noten en appel. Pak twee handjes nootjes en maak deze met behulp van een vijzel kleiner. Voeg de nootjes toe aan het deeg.

Neem een klein appeltje en verwijder het klokhuis en schil de appel. Snijd de appel nu in kleine blokjes en meng de stukjes met het deeg.

Brood bakken FAQ

Ik heb haast, hoe maak ik super snel een brood?

Vervang de gist voor 10 gram bakpoeder en 2 theelepels citroensap. Je deeg hoeft nu niet meer te rijzen, maar kan direct de oven in. Houd er wel rekening mee dat de smaak en structuur anders wordt.

Is het goedkoper om zelf brood te maken?

Ligt eraan hoe je het bekijkt. Voor één zelfgemaakt brood betaal je zo’n € 0,60 voor de bloem en de droge gist. Daar komen dan nog een paar cent bij voor het zout, de olijfolie en de stroomkosten van de oven.

Maar sommige mensen zien tijd ook als geld. Als je dan uitrekent wat je uurloon is en hoeveel tijd je aan de bereiding kwijt bent kom je aardig duur uit. 😉 Dus je moet het echt als een hobby zien denk ik.

Mijn deeg is te droog en niet elastisch

Voeg wat water toe en kneed het deeg nog even goed. Dit maakt het deeg weer soepel en elastisch.

Mijn deeg wil niet stevig worden, maar blijft dun en plakkerig

Voeg een klein beetje bloem toe en kneed het deeg goed door elkaar. Niet teveel tegelijk, want bloem neemt veel vocht op. Liever telkens een klein beetje totdat je de gewenste structuur krijgt.

Voeg ook niet te snel extra bloem toe. In het begin is het deeg sowieso heel plakkerig. Gewoon even een tijdje blijven kneden!

Kun je ook instant gist gebruiken?

Jazeker, gebruik dan wel ¾ van de hoeveelheid die je bij droge gist zou gebruiken.

Kan ik bakpoeder gebruiken i.p.v. gist?

Dat kan, dan heb je voor dit recept 10 gram bakpoeder nodig en 2 theelepels citroensap. Je brood heeft dan ook geen tijd nodig om te rijzen. Houd er wel rekening mee dat je brood een andere smaak en structuur krijgt.

Waarom moet deeg zo lang rijzen?

Door het langer te laten rijzen wordt de structuur van de gluten fijner. Het brood krijgt een fijnere korrel en er ontstaan minder snel luchtgaten in het deeg.

Wat gebeurt er als je deeg te kort laat rijzen

Dan wordt je brood een harde klont.

Wat gebeurt er als je deeg te lang laat rijzen?

Dan kan het brood in elkaar zakken in de oven. Als er onverwacht iets tussenkomt waardoor je deeg te lang zou blijven liggen, leg het dan bedekt met een vershoudfolie in de koelkast.

Nawoord

Ik hoop je nu genoeg tips te hebben gegeven om lekker aan de slag te kunnen met brood bakken in je oven! Je eigen brood is ontzettend lekker vers, echt een aanrader! Neem er wel echt goed de tijd voor. Doe het bijvoorbeeld ’s avonds en kijk tussendoor lekker een serietje.

Misschien ook interessant voor jou, onze recepten voor zelfgemaakte proteïne repen, amandelmelk of zuurkoolsoep.