Bloemkool is heel geschikt om te gebruiken in babyhapjes. Niet alleen is de groente heel voedzaam, veel baby’s vinden het lekker en het is te combineren met vele verschillende smaken. Zo kun je een hartig hapje maken, maar ook een zoet hapje.
In dit artikel leggen we uit hoe en wanneer je bloemkool introduceert aan je baby en geven we je een aantal lekkere recepten om zelf makkelijk thuis babyhapjes te kunnen maken.
Download gratis ons e-book ‘babyhapjes maken’ met onze beste recepten!
De recepten in dit artikel:
Recept 1 – Bloemkool, broccoli en spinazie
Recept 2 – Bloemkool, zoete aardappel en wortel
Recept 3 – Bloemkool en perzik
Recept 4 – Bloemkool, zalm en rijst
Recept 5 – Bloemkool, kip en pompoen
Recept 6 – Bloemkool, gehakt en doperwten
Recept 7 – Bloemkool, avocado en boerenkool
Misschien heb je ook interesse in onze artikelen over babyhapjes met aubergine, zoete aardappel of avocado.
Wanneer mag een baby bloemkool eten?
Bloemkool mag je in principe aanbieden als je baby 4-6 maanden oud is en klaar is voor vaste hapjes. Bloemkool kan eventueel wel gasvorming veroorzaken en het kan wat moeilijk te verteren zijn voor zeer jonge baby’tjes.
Begin met babyhapjes met één ingrediënt. Zo kan het lichaam van je baby rustig wennen.
Hoe bereid je bloemkool voor babyhapjes?
Maak de bloemkool goed schoon onder koud, stromend water. Verwijder de stronk en bladeren en snijd de bloemkool in kleine roosjes.
Om de vitamines zo goed mogelijk te behouden kun je de bloemkoolroosje het beste 15 minuten stomen. Een andere optie is om de bloemkool aan een pan kokend water toe te voegen en deze zo’n 15-20 minuten te laten koken.
Onze aanrader om te pureren: Deze Magic Bullet blender op Bol.com
Recept 1: Bloemkool, broccoli en spinazie
Een hartig en gezond groentehapje die zeer geschikt is als avondmaaltijd. Het babyhapje zit boordevol ijzer, vitaminens en mineralen.
Ingrediënten:
- 1 Kopje bloemkool roosjes
- 1 Kopje verse spinazie
- 1 Kopje broccoli roosjes
- Een beetje water
Instructies:
Stap 1 – Stoom of kook de ingrediënten tot ze zacht zijn.
Stap 2 – Laat het even afkoelen en voeg de ingrediënten toe aan een blender.
Stap 3 – Voeg een beetje water toe en pureer de ingrediënten totdat ze een mooie, gladde substantie hebben.
Voor baby’s vanaf 12 maanden kun je eventueel een beetje geraspte kaas toevoegen voor de smaak.
Recept 2: Bloemkool, zoete aardappel en wortel
Dit hapje is heel gezond, doordat het gemaakt is met zoete aardappel in plaats van “gewone” aardappel. Dit maakt het hapje ook extra zoet, iets wat je baby zeker zal waarderen!
Ingrediënten:
- 1 Kopje bloemkool roosjes
- 1 Zoete aardappel
- 2 Wortels
Instructies:
Stap 1 – Was de groenten, schil ze en snijd ze in stukjes.
Stap 2 – Kook alle ingrediënten totdat ze zacht zijn. Voor zoete aardappel is dit zo’n 20-30 minuten, voor bloemkool ongeveer 15 minuten en wortels zo’n 15-20 minuten.
Stap 3 – Giet het kookwater af en laat de groenten iets afkoelen.
Stap 4 – Voeg ze daarna toe aan een blender en maak er een mooie, gladde puree van.
Je kunt eventueel iets water of borstmelk toevoegen om de puree te verdunnen.
Recept 3: Bloemool, perzik en gember
Een heerlijk, zoet en gezond hapje die de meeste baby’s heerlijk vinden. Het hapje is zowel geschikt voor de lunch als voor het avondeten.
Ingrediënten:
- 1 Kopje bloemkool roosjes
- 1 Perzik
- 1 theelepel verse gember
Instructies:
Stap 1 – Stoom de bloemkoolroosjes en voeg de gepelde en gesneden perzik de laatste 3 minuten toe en stoom deze even kort mee.
Stap 2 – Voeg de ingrediënten daarna, samen met de theelepel verse gember, toe aan een blender.
Stap 3 – Als de puree nog te dik is kun je wat water toevoegen om het geheel te verdunnen.
Recept 4: Bloemkool, zalm en rijst
Nog zo’n heerlijk en gezond hapje voor je kleintje. Het hapje is lekker, super voedzaam en licht verteerbaar. Het is daarom ook niet alleen geschikt als avondmaaltijd maar ook als lunch.
Ingrediënten:
- 1 Kopje bloemkool roosjes
- 50 gram zalm
- ½ Kopje rijst
Instructies:
Stap 1 – Kook de bloemkoolroosjes 15 minuten in een pan water tot ze zacht zijn.
Stap 2 – Verwarm de oven voor tot 200 graden.
Stap 3 – Doe de zalm in een ingevette ovenschaal en dek deze af met aluminium folie.
Stap 4 – Bak de vis in zo’n 15 minuten gaar. De vis is klaar als deze makkelijk uit elkaar valt wanneer je er met een vork in prikt.
Stap 5 – Zet een pan water op het vuur en voeg de rijst eraan toe zodra het water kookt. Kook de rijst in 10-15 minuten gaar.
Stap 6 – Laat alle ingrediënten iets afkoelen en voeg ze daarna toe aan een blender. Mix het geheel totdat je de gewenste substantie bereikt.
Recept 5: Bloemkool, kip en pompoen
Dit hapje is voedzaam, gezond en vult goed. Daarnaast is het hapje lekker zoet, waardoor veel baby’tjes dit recept erg lekker vinden!
Ingrediënten:
- 1 Kopje bloemkool roosjes
- 50 gram kip
- ¼ Pompoen
Instructies:
Stap 1 – Verwijder de schil en de zaadjes en snijd de pompoen in kleine stukjes.
Stap 2 – Je kunt de pompoen nu klaarmaken in een pan kokend water (ongeveer 20 minuten) of de oven voorverwarmen tot 200 graden en de pompoen daar zo’n 40 minuten in bakken.
Stap 3 – Laat de pompoen even afkoelen en voeg deze daarna toe aan een blender.
Stap 4 – Stoom of kook de bloemkool totdat deze zacht is. Giet het water af en laat de bloemkool even afkoelen.
Stap 5 – Voeg de bloemkool toe aan de blender met pompoen.
Stap 6 – Kook de kip in zo’n 15 minuten gaar in een pan kokend water. De kip moet zacht en helemaal gaar zijn.
Stap 7 – Laat de kip even afkoelen en voeg deze daarna toe aan de blender.
Stap 8 – Mix de ingrediënten tot een puree.
Recept 6: Bloemkool, gehakt en doperwten
Dit is het zesde en laatste gerecht, maar zeker niet minder lekker. Een makkelijk en lekker hartig recept voor een voedzaam, zelfgemaakt babyhapje.
Ingrediënten:
- 1 Kopje bloemkool roosjes
- 50 gram gehakt
- 1 Kopje doperwten
Instructies:
Stap 1 – Kook de bloemkool in een pan kokend water in 15-30 minuten gaar en voeg de doperwtjes in de laatste 5 minuten toe.
Stap 2 – Ook het gehakt maak je klaar met behulp van een pan kokend water. Door het gehakt te koken blijft het vlees heel zacht en is het geschikt voor een babyhapje.
Stap 3 – Na ongeveer 15 minuten koken is het vlees klaar.
Stap 4 – Laat alle ingrediënten even kort afkoelen en mix ze met een blender of staafmixer tot een geschikte substantie voor je baby.
Recept 7: Bloemkool, boerenkool en avocado
Heerlijk en gezond hapje met boerenkool en avocado.
Ingrediënten:
- 4-5 bloemkool roosjes
- 2 handjes boerenkool
- 1 avocado
Instructies:
Stap 1 – Maak de bloemkool schoon en snijd 4-5 bloemkoolroosjes af.
Stap 2 – Kook de bloemkool in een pan kokend water voor 15 minuten of stoom de roosjes voor zo’n 10 minuten.
Stap 3 – Snijd de avocado doormidden en verwijder de pit. Schep het vruchtvlees met een lepel uit de schil.
Stap 4 – Schep alle ingrediënten in een blender en voeg een beetje water toe.
Stap 5 – Mix alle ingrediënten tot een mooie, gladde puree. Voeg een beetje meer water toe als de puree te dik is.
Hoe kun je deze babyhapjes bewaren?
Je kunt de puree in een bakje gieten die goed af te sluiten is. Je kunt je zelfgemaakte babyhapje dan tot 72 uur bewaren in de koelkast.
Je kunt je babyhapjes ook invriezen zodat ze langer goed blijven. Giet de puree in afsluitbare bakjes die geschikt zijn voor de vriezer, of in een ijsklontjes vorm.
Onze aanrader: Deze verhoudbakjes voor babyvoeding van Philips Avent via Bol.com
Welk keukengerei heb je nodig?
Om de bovenstaande babyhapjes te kunnen maken heb je het volgende nodig:
Blender of staafmixer
Mes
Eetlepel
Kopje
Dunschiller
Snijplank
Kookpan of stoompan
vershoud bakjes of ijsklontjes vorm
Download gratis ons e-book ‘babyhapjes maken’ met onze beste recepten!
Onze aanraders: